latinica  ћирилица
10/08/2017 |  11:38 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Требиње- Промоција књигe "Преко прага" владике Григорија (ВИДЕО)

Збирка прича "Преко прага" епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија промовисана је синоћ у Требињу.
Промоција књиге "Преко прага" Владике Григорија - Фото: РТРС
Промоција књиге "Преко прага" Владике ГригоријаФото: РТРС

О посљедњем прозном остварењу владике Григорија, осим аутора, говорили су књижевници Владимир Пиштало и Миљенко Јерговић. Збирку чине 23 приче о судбинама малих људи у херцеговачком поднебљу с краја прошлог вијека.

Све приче су о догађајима које је аутор лично доживио или чуо, оне су реалност са печатом доживљаја писца, рекао је владика Григорије. Кроз симболе, метафоре, описе и нарацију може се схавтити како је живот много комплекснији него што би имагинација приповједача могла да буде, што објашњава владика Григорије, даје посебан печат овом штиву.

Проза владике Григорија је озбиљна и права књижевност која је настала из приповједачке традиције ових крајева, сматра књижевник Миљенко Јерговић.

- Ријеч је о књизи која приповједачким стилом осваја читаоца и нуди пресјек дешавања и погледа на историју ових крајева са субјективним печатом - рекао је Јерговић.

Писац Владимир Пиштало проналази много сличности у књижевном изразу владике Григорија и великана српске прозе Бранка Ћопића. Посебну димензију владикиним причама, истиче Пиштало, даје невидљива граница између молитве и приповиједања, шале и поуке.

- Има способност да види много љепоте у људима и природи. Има способност да препозна свјетлост и светост у људима, па у једној од прича пореди момка из Требиња, који је нажалост умро, са патријархом Павлом - једног зна цио свијет, други је непознат. Е, па зна га владика Григорије. Та његова способност и приповиједање чине озбиљним, никако тривијалним - навео је Пиштало.

Требињска промоција је одражана пред бројном публиком на љетној, отвореној сцени Културног центра. Збирка прича "Преко прага" за свега неколико мејсеци доживјела је више издања, а досад је представљена у Београду и Мостару.