latinica  ћирилица
10/08/2017 |  12:40 | Аутор: РТРС

Пуповац: Србија и Српска да се посвете унапређењу положаја Срба

Положај Срба у региону бивше Југославије захтијева појачану бригу и озбиљно унапређење, тако да Србија и Република Српска имају разлог и обавезу да се посвете том питању, рекао је Срни предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

"То чине и друге земље према свом народу који је изван њих, па тако Хрватска има низ инструмената и програма којима брине за Хрвате изван Хрватске", навео је Пуповац.

Он сматра да је Србија у значајној мјери, из различитих разлога, то питање "третирала изван круга важних питања", али да се нада да ће се то почети мијењати.

"Не знам који је могући садржај декларације, али је сасвим сигурно да је неопходно створити инструменте, средства, програме и политике које ће помоћи да се у односима у земљама у региону и дијеловима српског народа и њихових институција које су у тим земљама мањине, ти програми прихвате као нешто нормално", каже Пуповац.

Он је оцијенио да постоји низ додирних тачака када је ријеч о положају Срба у региону и да има основе за размјену искуства, као и да се у разговорима са представницима Владе и предсједника Србије предложи оно што је важно за положај Срба у појединим земљама региона.

Пуповац сматра да постоји поприличан број питања која се односе на положај Срба, као и да Србија према међународним документима и међудржавним уговорима има и знатне могућности да се тиме бави.

"Сигурно ћу дати допринос декларацији уколико будем у прилици", рекао је Пуповац.

Најављена декларација Србије и Српске резултат је састанка одржаног 4. августа у Новом Саду представника Срба из региона. Декларација би требало да одреди заједничко национално дјеловање и да дефинише минимум националних принципа за опстанак српске нације.

Декларација би, уз подршку предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, требало да буде завршена до 1. децембра.

Извор:Срна