latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:14 | Аутор: РТРС

Сјеверна Кореја објавила план напада на Гуам

Пјонгјанг је објавио детаљан план о отварању ватре на подручја око америчког острва Гуама у Пацифику, што би био најпровокативнији потез Пјонгјанга до сада.
Сјеверна Кореја објавила план напада на Гуам - Фото: илустрација
Сјеверна Кореја објавила план напада на ГуамФото: илустрација

Сјевернокорејски званичници су упозорили да приводе крају оперативни план о лансирању четири балистичке ракете средњег домета Хвасонг-12 у правцу Гуама.

Ракете би биле лансиране преко територије Јапана у воде око Гуама, малог острва са 160.000 становника, на коме се налазе двије велике америчке војне базе и 7.000 војника.

План који подразумијева да балистичке ракете ударе у воду на 30 или 40 километара од Гуама биће сљедеће недјеље представљен лидеру Сјеверне Кореје Ким Џонг Уну, који ће донети одлуку о даљим корацима.

Јапан и Јужна Кореја су изразили забринутост и запријетили оштрим реакцијама, ако Сјеверна Кореја лансира ракете према Гуаму.

За сада није познато да ли би Пјонгјанг ризиковао лансирањем ракета тако близу америчке територије. Такав потез би готово сигурно приморао САД да пресретну ракете, што би могло да доведе до даље ескалације насиља, оцјењује агенција АП.

Сјеверна Кореја је у среду упозорила да би могла да испали ракете у правцу америчког острва Гуам у Пацифику, док је предсједник САД Доналд Трамп обећао властима у Пјонгјангу да ће се суочити с "ватром и бијесом".

Извор: Бета