latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:22 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Крстић: Искористити сва средства за побољшање позиције Срба

Предсједник Савеза Срба из Румуније Огњан Крстић рекао је да будућност Срба у Румунији, Србији, Републици Српској и ма гдје да живе, зависи од њих самих и да треба искористити сва средства за побољшање њихове позиције и очување националног и културног идентитета.
Предсједник Савеза Срба из Румуније Огњан Крстић  (Фото:politika.rs) -
Предсједник Савеза Срба из Румуније Огњан Крстић (Фото:politika.rs)

Крстић је навео да Савез Срба из Румуније подржава иницијативу Србије и Српске за доношење декларације о очувању српског језика и културе и да тамошњи Срби желе да буду дио те иницијативе.

- Двадесет и пет година чекали смо да се Србија и Република Српска окрену Србима у региону. Желимо бити дио те иницијативе и тог документа који ће јасно да дефинише националну политику према Србима у региону - истакао је Крстић.

Говорећи о положају српске заједнице у Румунији, он је нагласио да јој је Румунија обезбиједила сва права, али да је веома важно да матица остане уз њих, како би очували национални идентитет, прије свега језик.

- Ми у шест центара финансирамо пројекте учења српског језика за децу од седам до 17 година. Било би потребно да се за нашу дјецу организују љетње школе и кампуси у Србији и Републици Српској, како би упознали српску културу - додао је Крстић.

Када је ријеч о вјерским правима, Крстић је рекао да Срби у Румунији имају пуну слободу, а да сукобе који постоје између Српске православне цркве и Румунске православне цркве треба да ријеше они сами.

Говорећи о недавном састанку предсједника Србије Александра Вучића са Србима из региона у Новом Саду, Крстић је, као један од учесника, рекао да је састанак показао да старање за Србе из Румуније није само декларативно.

Према попису становништва из 2011. године, у Румунији живи 18.485 Срба, а доказано је да су Срби на данашњим просторима ове земље живјели и прије 1400. године.

Најављена декларација Србије и Српске резултат је састанка одржаног 4. августа у Новом Саду представника Срба из региона. Декларација би требало да одреди заједничко национално дјеловање и да дефинише минимум националних принципа за опстанак српске нације.

Декларација би, уз подршку предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, требало да буде завршена до 1. децембра.

Извор: СРНА