latinica  ћирилица
10/08/2017 |  14:08 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Додијељена одликовања за осам погинулих бораца из Старе Херцеговине (ВИДЕО)

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручио је данас одликовања породицама осам погинулих бораца Војске Републике Српске из регије Стара Херцеговина које је "Медаљом заслуга за народ" одликовао предсједник Српске Милорад Додик.
Савчић - додјела одликовања - Фото: СРНА
Савчић - додјела одликовањаФото: СРНА

Постхумно су одликовани Новица Делић, Радивоје Делић, Милутин Пејовић, Илија Влашки из Новог Горажда, Тановић Милован, Зоран Зекић из Вишеграда и Милисав Кекић и Аврам Милко из Фоче.

Савчић је нагласио да је ово знак захвалности погинулим саборцима за највећу жртву коју су дали за стварање Републике Српске.

- Ти људи, Обилићи најновије српске историје, заслужују сваку пажњу. Њихове породице заслужују много већу бригу и много више поштовања. То је оно што се може и мора обезбиједити - нагласио је Савчић.

Он је подсјетио да је један период није било постхумних одликовања, и да је од 2014. године, када је формирано ново руководство БОРС-а, покренута иницијатива да сваке године постхумно буде одликован један број погинулих бораца.

- Све зависи од материјалних могућности државе, конкретно од буџета кабинета предсједника Републике Српске. И предсједник и БОРС су опредијељени да наставимо са овом активношћу - истакао је Савчић.

Душанка Кекић, супруга погинулог борца, захвалила је за одликовање јер то значи да се неко сјећа за шта је њен супруг погинуо.

Ових осам породица су међу 200 које је ове године за Дан војске Републике Српеке одликовао предсједник Милорад Додик.