latinica  ћирилица
10/08/2017 |  14:46 | Аутор: РТРС

У Босанском Петровцу и даље на снази стање природне несреће

Због високе температуре ваздуха, велике суше и нестанка воде, на подручју општине Босански Петровац и даље је на снази стање природне несреће, рекао је директор предузећа Комунално из ове општине Саво Јованић.
Босански Петровац - Фото: РТРС
Босански ПетровацФото: РТРС

Јованић је подсјетио да је стање природне несреће проглашено 1. августа и додао да су локални водоводи у појединим селима на подручју општине Босански Петровац одавно пресушили.

Он је навео да становништво ових села и њихову стоку водом бесплатно снабдијева предузеће Комунално путем цистерне чије трошкове преузима локална заједница.

- Велику захвалност за снабдијевање водом поједине дјелове града и околних села можемо упутити начелнику ове општине Златку Хујићу и Општинском штабу цивилне заштите који су из буџета општине издвојили знатна срества како би се спасило становништво и стока у овим врелим данима - прецизирао је директор Комуналног.

Према његовим ријечима, локална заједница је и овога пута, као и претходних година, успјешно одговорила изазову и спречавању веће несреће изазване сушом и врућином.

- Уколико темпаратура ваздуха буде висока и у наредном периоду, нашој локалној заједници биће потребна помоћ и подршка виших инстанци, јер од рјешавања овог проблема у великој мјери зависи живот становника Босанског Петровца - рекао је Јованић.

Он је подсјетио да се Босански Петровац и нека околна мјеста стабдијевају водоводом са Грмеча, али он у топлим данима пресуши.

Као алтернатива водоводу са Грмеча, прије посљедњег рата омладинском радном акцијом изграђен је водовод Саница- Босански Петровац у дужини од око 31 километар, који општина Босански Педтровац користи само повремено због високих трошкова.

Ово је један од најсавремених водоводних система у Европи којим је предвиђено снабдијевање више од 40.000 становника.

Да би овај ова општина у потпуности користила овај водовод, требало би мјесечно да издваја око 30.000 КМ, што је велико финансијско оптерећење за ту локалну заједницу.

Извор: СРНА