latinica  ћирилица
10/08/2017 |  15:50 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Билећа: Семинар о наталитетној политици (ВИДЕО)

У Билећи је у оквиру "Липа феста" организован семинар о теми пронаталитетне политике у овој локалној заједници.
Билећа - Фото: РТРС
БилећаФото: РТРС

Оцијењено је да је кључни фактор који доприноси изузетно ниској стопи наталитета лоша економска ситуација.

Још 2000. године у Билећи је стопа наталитета била око 11 одсто , да би свега шест година касније износила свега 5,7%. Нових прецизних података нема, али су, према процјенама, ове бројке сада још ниже.

- Општина Билећа нема званични документ о наталитетној политици, али има скупштинске одлуке о новчаним накнадама за треће и четврто дијете, те за брачне парове, истакла је Милијана Митрушић, представница општине Билећа. 

То није довољно, кажу у Удружењу "Културни центар". Сматрају да се може учинити више , посебно када је ријеч о новчаним давањима за новорођену дјецу.

- Сада те накнаде добијају треће и четврто дијете, зашто не и прво и друго, и да то траје 12 мјесеци, истакао је Небојша Роган, предједник удружења "Културни центар" Билећа.

Неке локалне заједнице у Херцеговини значајно помажу и парове који се боре са стерилитетом , не би ли добили потомство. Међу њима су и Билећа и Невесиње, а град Требиње однедаво финасира трећу процедуру вјештачке оплодње за парове који нису успјели у прва два покушаја.

Ипак, тешка економска ситуација и стагнација или непостојање привредног развоја у малим срединама попут Билеће, као и значајан одлив младих отежавају све покушаје да се нешто на демографској слици овог дијела Херцеговине промијени на боље, закључено је на семинару.