latinica  ћирилица
10/08/2017 |  19:24 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Еколошка катастрофа - помор рибе у Укрини код Дервенте (ВИДЕО)

На ријеци Укрини код Дервенте забиљежен је већи помор рибе, а шта је узрок испитују надлежне институције.
Помор рибе - Фото: РТРС
Помор рибеФото: РТРС

Помор рибе први је уочио рибочувар на потезу од Кеминог врбака у насељу Поље. Бијела риба , мрена, шкобаљ, клен, бјелица и друге врсте плутале су Укрином. Рибари огорчени.Кажу да ће истрајати да се пронађе кривац који је угрозио живот у прилично чистој ријеци Укрини.

- Не знам да ли је то прекршајна пријава или кривична пријава само знам да је то злочин према екологији,према овим људима,према нама,али највјероватније да је прави узрок томе људски фактор, каже Мирко Бијелић, предсједник СРД "Укрина" Дервента.

Од чега је риба угинула знаће се тек кад стигну налази узорковане и воде и рибе. Надлежне институције све ће да испитају , па и наводе да је површином воде пловила бијела течност која је долазила из правца Индустријске зоне. Мјештани кажу да је ријека чиста, али да ни њене обале нису имуне од комуналног отпада.

Као бивши рибар, огорчен је и Војо Чечавац. Каже да ријека Укрина није скоро имала таквих инцидената , али да се присјећа великог помора рибе 70.-тих година. И тада је узрок био у индустријској зони.

- Они су нешто пустили веће количине него што је дозвољено, те сумпорне киселине и стварно је био велики помор рибе, прича Чевавац. Колика је штета овај пут,тек ће да се утврди, кажу рибари. Извијесно је једино да већ сада знају да ће морати порибљавати више него што су планирали.

Због тога, кажу рибари, неће одустати од проналажења криваца за овај еколошки инцидент.