latinica  ћирилица
11/08/2017 |  08:07 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Дан Манастира на Равној Романији

Двадесете "Госпојинске вечери културе" на Сокоцу и обиљежавање Дана манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији окупиће кроз духовне, културно-умјетничке и гастрономске садржаје бројне учеснике из неколико градова земаља у окружењу.
Манастир Свети Георгије - Соколица - Фото: РТРС
Манастир Свети Георгије - СоколицаФото: РТРС

Биће служена света литургија у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, а за 12 часова предвиђена је Свечана академија у част Дана храма.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручиће одликовања породицама 28 погинулих бораца Војске Српске из Сарајевско-романијске регије.

Једанаести август обиљежава се као Дан Манастира на Равној Романији у чијој цркви се налази спомен-плоча са исписаним именима 3.700 бораца Сарајевско-романијске регије који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица отворио је манифестацију "Теби, горо Романијо" у оквиру које се обиљежава Дан Манастира Светог Георгија на Равној Романији и "Госпојинске вечери културе".

Бјелица је нагласио да ова манифестација уз све духовне, културне и забавне садржаје, представаља и дане сјећања, те да је посвећена и младима општина Сарајевско-романијске регије.

- Ово је манифестација која је, уз дан манастира, посвећена младима и почетку организовања српског покрета за подручје Сарајевско-романијске регије и окружења - рекао је Бјелица на синоћњем отварању манифестације.

Он је прије почетка музучког програма поздравио госте - представнике града Источно Сарајево и начелнике општина у његовом саставу, те представнике политичког, друштвеног, привредног живота Сарајевско-романисјке регије и велики број посјетилаца у порти храма на Равној Романији.

Манифестације посвећене дану Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији и више програмских садржаја у оквиру 20. "Госпојинских вечери културе" биће одржане током дана у порти овог храма.

Извор: СРНА