latinica  ћирилица
11/08/2017 |  10:44 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Хрватским мјерама причињена велика штета

У првих неколико дана, од када је Хрватска примјењивала веће таксе на пољопривредне производе, причињена је штета од неколико десетина хиљада евра, рекао је директор Сектора Привредне коморе Србије за економске односе са иностранством Ненад Ђурђевић.
Царина - Фото: РТРС
ЦаринаФото: РТРС

Он каже да је хрватска мјера о повећању такси била "кратког даха" и истиче да једностране мјере ником у региону не доносе добро.

- То је лоша порука. Посао и бизнис захтијевају сталност и процедуре које су јасне, а ове промјене изазивају повлачење капитала, што није добро - нагласио је Ђурђевић за РТС и истакао да су извозници одустајали од извоза робе.

Он наводи да недостаје координација ресорних министарстава у региону и да постоји велика међузависност привреда, било у инвестицијама, било у робној размјени.

- Пољопривреда је важан дио у свим државама региона - напоменуо је Ђурђевић.

Он сматра да је региону потребна хармонизација процедура и усаглашавање сертификата релевантних инсититуција који ће важити за цио западни Балкан јер је привредницима важно да имају предвидиво стање.

Хрватска је од поноћи почела са примјеном јучерашњег договора о таксама, што на граничном прелазу између Србије и Хрватске Бајаково–Батровци није створило гужву.

Министарство пољопривреде Хрватске јуче је смањило таксе на пољопривредне производе са 270 на 12,6 евра, након негодовања сусједних земаља погођених хрватским мјерама. Измјене ће ступити на снагу сутра.

Хрватска је раније проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија и одређене су 22 пута веће таксе, које су износиле око 270 евра.

Мјера се односила на 168 земаља, али су њоме највише погођене државе региона.

Извор: СРНА