latinica  ћирилица
11/08/2017 |  12:21 | Аутор: РТРС

Риболовци очекују утврђивање узрока помора рибе у Укрини

Спортско риболовно друштво "Укрина" из Дервенте очекује од републичких институција да утврде узроке помора рибе у ријеци Укрини, рекао је предсједник Управног одбора друштва Мирко Бјелић.
Укрина - угинула риба - Фото: СРНА
Укрина - угинула рибаФото: СРНА

- Не можемо говорити о узроку помора рибе док инспекцијске службе не обаве свој посао. Што је било у нашој надлежности то смо и учинили, обавијестили смо општинске и републичке инспекцијске службе, Спортско риболовни савез Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске - навео је Бјелић.

Он је додао да је примијећен помор деверике, мрене, шкобаља, бјелице, плотице, али не и сома и шарана.

Републички инспектор за воде обишао је подручје ријеке Укрине у општини Дервента гдје је откривена већа количина угинуле рибе, а извјештај о контроли биће накнадно саопштен, потврдио је раније општински комунални полицајац Маринко Репија.

Према његовим ријечима, локална заједница нема инспектора за воде, па је ангажован републички инспектор, а узорке воде узела је фирма "Еуро-инспект" из Осјечана која се бави техничким испитивањем, анализом и контролом квалитета.

Угинула риба плутала је од рејона Кемин врбак, више стотина метара ка Босанским Лужанима, или се задржавала уз обалу.

Помор рибе су у сриједу, 9. августа, прво примијетили риболовци Спортско- риболовног друштва "Укрина", који су алармирали надлежне општинске службе.

Извор: СРНА