latinica  ћирилица
11/08/2017 |  13:00 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

У току изградња 92 куће за српске повратнике у ФБиХ

У оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда - САФ, у седам општина на подручју Федерације БиХ, биће изграђене 92 стамбене јединице за српске повратнике, укупне вриједности 2.550.000 КМ, рекао је министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш,
Кућа за повратнике - Фото: РТРС
Кућа за повратникеФото: РТРС

- Извођаче смо увели у радове у мају и јуну и очекујемо од њих да испоштују планирану динамику изградње, како би до краја године ове породице уселиле у своје домове - рекао је Чорадш и додао да Влада Српске и Министарство, имајући у виду тежак положај српских повратника у Федерацији БиХ, у последњих неколико година издвајају значајан дио средстава како би се положај ове популације побољшао.

Он је истакао да ће у Мостару ће бити изграђене 22 куће, у Чапљини шест, Стоцу пет, Равном осам, Горажду три, Дрвару 20, док ће у Босанском Грахову кључеве својих нових домова добити 28 породица.

- Ових дана извођача ћемо увести у радове на изградњи 22 куће у Гламочу, а току је и јавна набавка за изградњу кућа у Санском Мосту, Кладњу, Фочи Устиколини и Босанском Петровцу - истиче Чордаш.

Пројектом је обухваћено још 16 општина на подручју ФБиХ и тренутно се реализују активности на припреми тендерске и пројектне документације.

Пројекат реконструкције стамбеног фонда - САФ финансиран је кредитним задужењем код Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона америчких долара, захваљујући којима ће бити обезбијеђене индивидуалне стамбене јединице за 917 породица у БиХ. Од овог броја, Влада Републике Српске прихватила је кредитно задужење за збрињавање 374 породице, од чега ће на простору Републике Српске бити збринуто 111 породица у 16 градова и општина, а на простору ФБиХ 263 породице у 28 градова и општина.