latinica  ћирилица
11/08/2017 |  13:24 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Пала посљедња клапа "Немањића"

Пала је посљедња клапа и послије 100 радних дана завршено је снимање серије "Немањићи - Рађање краљевине" по сценарију Гордана Михића и режији Марка Маринковића. Снимана је у Војном ловишту у Добановцима команда Стефана Немање за напад.
Посљедња клапа "Немањића" - Фото: Screenshot
Посљедња клапа "Немањића"Фото: Screenshot

Послије путовања кроз историју дугог пет мјесеци током којег је обишла 230 аутентичних локација, екипа серије је честитала глумцу Младену Нелевићу који је послије 100 снимајућих дана завршио улогу Стефана Немање покличом "За крст часни и слободу златну!".

- Сјајан осјећај захватио нас је ових тешких дана, врелих. Иначе имали смо срећу све вријеме снимања, сваки дан нам је био доста погодан за нас. Сад ових посљедњих десетак дана била је огромна врућина, али осјећај је онако као да нешто тешко спадне са вас, тако отприлике. Као када скинете костим - каже Нелевић.

Прва клапа је за глумце увијек радосно узбуђење, посљедња, кажу, ипак буди помијешана осјећања, нарочито када више мјесеци снимају о оваквим историјским догађајама.

- Било је ту и суза и свега, ипак смо ту заједно четири, пет мјесеци, дружимо се, заједно нам адреналин ради, заједно смо у свим тим неким тешким тренуцима, а добро смо се иначе као екипа слагали и сарађивали сјајно.Тако да туге има доста - објашњава Нелевић.

Највећи изазов за глумце биле су сцене битака, каже глумац Александар Ђурица.

- Било је доста тих захтјевних сцена, прије свега некаквих акционих тако да кажем, које до сада нисмо радили са коњима, са пуно статиста и војском, тако да то су били највећи изазови што се тиче моје улоге, ја сам имао углавном те дијелове - истиче Ђурица.

У најзначајнијем пројекту РТС-а ове године учествовало је 218 глумаца и око 2.700 статиста. Пуно посла било је и за костимографе и мајсторе за израду средњовековног оружја.

Рађање српске краљевине, прва драмско-играна телевизијска обрада српског Средњег вијека почеће са емитовањем крајем ове године.

Извор: РТС