latinica  ћирилица
11/08/2017 |  14:05 | Аутор: РТРС

У Српској нису дистрибуисана заражена јаја из Холандије

На тржишту Републике Српске до сада није забиљежена дистрибуција јаја из Холандије која су заражена инсектицидом фипронил, забрањеним за кориштење у производњи хране за људе, речено је у Инспекторату Српске.
Јаја - Фото: РТРС
ЈајаФото: РТРС

Из ове институције поручују да ће надлежни инспектори у контролама приликом увоза посебну пажњу усмјерити на пошиљке јаја.

Инспекторат Српске је у вези са овим случајем већ контактирао Агенцију за безбједност хране БиХ која је члан РАСФФ-а, европског система брзог обавјештавања о здравствено неисправној храни.

- Уколико постоји потенцијални ризик да се на нашем тржишту пронађе здравствено неисправна храна, Агенција за безбједност хране као контактна тачка за БиХ обавјештава надлежне контролне органе ентитета и дистрикта Брчко о потреби појачаног надзора и повлачењу производа уколико се исти пронађе у промету - наводе из Инспектората.

Републичка инспекција за храну је за шест мјесеци ове године, приликом увоза, прегледала 21 пошиљку јаја и производа од јаја који су увезени преко граничних прелаза на којима надзор врши инспекција за храну Српске.

- У већини случајева ријеч је о пошиљкама произвођача из Србије и код истих нису утврђене неправилности. Када је ријеч о домаћим произвођачима, сви објекти за производњу, паковање и промет конзумних јаја су под континуираним надзором ветеринарске инспекције - истакли су из Инспектората.

Контролу намирница животињског поријекла приликом увоза у БиХ на граничним прелазима врши ветеринарска инспекција Канцеларије за ветеринарство БиХ, која након извршеног прегледа пошиљке издаје рјешење којим се одобрава увоз.

Више милиона јаја раније је повучено из продаје и из магацина у Њемачкој, Холандији и Белгији након што је утврђено присуство високог нивоа инсектицида фипронил, забрањеног за кориштење у производњи хране за људе.

Фармери у Холандији већ су уништили стотине хиљада кокошака послије избијања ове афере, а припадници холандске полиције ухапсили су двије особе за које се сматра да су повезане са употребом потенцијално штетног инсектицида којим су заражена кокошија јаја.

Тестови измета, крви и јаја показали су висок ниво пестицида фипронил, који је ветеринарски производ за сузбијање бува, крпеља и ваши, али је забрањено његово кориштење код животиња које се користе за људску исхрану.

Према Свјетској здравственој организацији, ова отровна супстанца, ако се узима у већим количинама, може да оштети јетру, штитну жлијезду и бубреге.

Словачке, румунске, француске, британске и данске власти су пронашле јаја загађена инсектицидом која су преко Њемачке увезена из Холандије, а ове намирнице се повлаче и са хрватског тржишта.

Извор: СРНА