latinica  ћирилица
11/08/2017 |  14:41 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Софтић: ЦБ БиХ потпуно независна, кредибилна и транспарентна

Централна банка БиХ потпуно је независна, кредибилна и транспарентна, а свих ових година, спроводећи стабилну монетарну политику, служи као један од основа макроекономске стабилности у БиХ, изјавио је гувернер Сенад Софтић на свечаности поводом 20 година рада ове финансијске институције.
Сенад Софтић - Фото: СРНА
Сенад СофтићФото: СРНА

Обиљежавање 20 година рада одржано је данас у Земаљском музеју у Сарајеву отварањем нумизматичке изложбе под називом "Трагом новца" која приказује најљепше и најзначајније примјерке новца у оптицају на територији БиХ.

- Ријеч је о периоду од четвртог вијека прије Нове ере, па све до данас - рекао је Софтић, обраћајући се бројним званицама.

Он је подсјетио да је Централној банци одобрена одговорност за издавање новца и за спровођење монетарне политике на јединственом економском простору, те да су прве новчанице у конвертибилним маркама издате 22. јуна 1998. године, а прве кованице у децембру исте године.

- То су колекције које су валсништво Земаљског музеја и Централне банке БиХ. Овдје имамо примјерке хартија од вриједности које су идате у посљедњих 100 и више година, а Централна банка ће на ову изложбу, која ће трајати до 22. децембра, организовано доводити студенте и ђаке да виде поставку и биће отворена за ширу јавност - рекао је Софтић.

У оквиру обиљежавања овог јубилеја биће приказан и видео-филм о Централној банци, чиме се желе приближити основни задаци и функција ове банке, као и промотивни спот.

Софтић је данас представио и јубиларно издање сребрењака Централне банке БиХ, посебно дизајнираног и израђеног како би се употпунила свечаност.

- Јубиларни сребрењак је израдила Краљевска ковница у Великој Британији, која на високо квалитетном нивоу производи кованице КМ и јубиларне сребрењаке за Централну банку. Ради се о сребрењаку издатом само за ову прилику тежине 28, 28 грама и има обиљежје Централне банке. Кипови на првој страни држе број 20 који симболизује 20 година - рекао је Софтић.

Свечаности су присуствовали чланови Управог одбора ове банке Љубиша Владушић и Кемал Козарић и бројне званице из политичког и културног живота.

Извор: СРНА