latinica  ћирилица
11/08/2017 |  15:43 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Род шљиве у зворничком крају преполовљен (ВИДЕО)

Oвогодишњи род шљиве у зворничком крају преполовљен je у односу на прошлу годину.
Берба шљива - Фото: РТРС
Берба шљиваФото: РТРС

Због рекордно малих приноса, поједини воћари од овогодишње бербе неће моћи покрити ни трошкове производње.

Домаћинство Галић из Малешића код Зворника уложило је велики труд и значајна средства засадивши око 3.000 садница шљиве. Незадовољни су овогодишњим родом, јер су очекивања била далеко већа. 

- Можда једно 10 одсто свега да је родило ове године, само. Прошле године смо имали између 6-8 тона, с обзиром да су оне још младе, а ове године неће бити можда тона, двије, не вјерујем да ће бити више - изјавила је Зорица Галић.

Неповољне временске прилике у вријеме цвјетања шљиве главни су узрок лоше године коју ће зворнички воћари жељети што прије да забораве. 

- Лоше временске прилике које су биле на почетку године, то је онај април мјесец гдје смо имали и сњежних падавина и неких касних мразева, гдје су саме биљке доста оштећене, односно сами овај плодови - истакао је Милош Томић из Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности.

Осим количине, произвођачи се не могу похвалити ни квалитетом шљиве. Када је ријеч о пласману не би требали имати проблема, а тренутна откупна цијена је 50 пфенинга по килограму. 

- То је доста добра цијена за шљиву, нажалост да је мало више родила, и у односу на житарице то је кажем добра цијена, али очекивати је и да ће цијена бити и већа ,јер много је потражња већа него што је понуда - навео је директор Пољопривредне задруге "Агроподриње" Зворник Томо Симић.

Произвођачи очекују повећање откупне цијене, али и помоћ ресорног министарства и градске управе.