latinica  ћирилица
11/08/2017 |  15:47 ⇒ 12/08/2017 | 11:00 | Аутор: РТРС

Додијељена одликовања за 28 погинулих бораца из Сарајевско-романијске регије (ВИДЕО)

На Равној Романији, у порти манастира Соколица на чијим зидовима је исписано више од 4.000 имена погинулих бораца одбрамбено отаџбинског рата са простора Сарајевско- романијске регије, постхумно су уручена одликовања "Медаља заслуга за народ" члановима 28 породица које је предсједним Српске Милорад Додик одликовао поводом Дана Војске Републике Српске.
Равна Романија - додјела одликовања - Фото: РТРС
Равна Романија - додјела одликовањаФото: РТРС

Данијала Зековић је у протеклом рату изгубила ујака Зорана Шућура на сарајевском ратишту. Поносна је не само на њега него и на све погинуле борце који су дали животе за нашу слободу и нашу Републику Српску.

- Хвала родитељима, хвала ујаку, хвала браћи, стричевима, знаним и незнаним зато што данас имамо Српсјке. Хвала што могу слободно да ходам и што слободно могу своје име да носим - истакла је Зековић.

ОФФ: Постхумна одликовања су знак захвалности погинулим борцима за највећу жртву коју су дали за стварање Републике Српске, своје животе.Зато их никад не смијемо заборавити и кроз генерације памтити српске хероје,поручују из БОРС-а.

- Ево већ трећу годину како то радимо и то је наишло на добар одјек на добар пријем и ми ћемо наставити док у потпуности не измиримо и тај дио обавезе према нашим погинулим саборцима - нагласио је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Данас је на Равној Романији обиљежен и дан манастира Соколица који је симбол борбе и опстанка народа на овим просторима и који је подигнут у част 4000 погинулих бораца Сарајевско- романијске регије.

- Ово је храм љубави прије свега људи овога краја и људи чија су имена овдје уписана и људи који су подигли ово у славу божију и овај храм је крунисао и украсио ову планину гору Романију - рекао је намјесник манастира Соколица отац Андреј.

- Манастир са српским воничким гробљем на Сокоцу је печат Републике Српске - изјавио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

У БОРС-у кажу да им је циљ да сви страдали борци буду одликовани. У темеље Републике Српске живот је уградило 23.000 бораца.