latinica  ћирилица
11/08/2017 |  15:55 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Шамац: Високе температуре, исушивање баре и криволов одговорни за угинуће рибе (ВИДЕО)

Изузетно високе температуре, исушивање баре, па и криволов, одговорни су за угинуће око тону рибе у бари Одмут у Гребницама код Шамца.
Шамац - угинуће рибе - Фото: РТРС
Шамац - угинуће рибеФото: РТРС

 Спортско-риболовно друштво "Шамац" настоји да спријечи да се исто догоди у бари Тишина, свакодневно допуњавајући бару водом.

На хиљаде тијела угинулих риба неколико дана прекрива подручје, на којем је донедавно била бара Одмут. Угинуће рибе први је примијетио мјештатин Жељко Марошевић, који је алармирао надлежне службе.

 - Десило се прије неких 6,7 дана да је бара пресушила скроз, ужасно смрди, шири се један несносан смрад. Већином бабушке и мањића, било је врло мало шарана, значи, то је поцркало одмах - рекао је Жељко Марошевић из Гребенице.

У спортско- риболовном друштву "Шамац" сматрају да су мјештани требали раније да реагују и траже помоћ, а одговорнима за угинуће рибе сматрају криволовце.

- Прије него што је био помор рибе, примијећено је изласке с чамцима и постављање мрежа. Након тога, кад је ниво опо, видјело се да бацњаре, купе крупију рибу рукама, након два дана дошло је до угинућа рибре зато што је замућена вода - истакао је Ивица Цвиткушић из Спортско-риболовног друштва "Шамац"

И у бара Тишина водостај је изузетно низак, те су шамачки риболовци предузели акцију допуњавања баре водом и стварање вјештачке кише, да би рибе добиле што више кисеоника. У овој бари угинуло је око 80 килограма рибе, што је, кажу, у односу на изузетно високе температуре, било очекивано.