latinica  ћирилица
11/08/2017 |  16:03 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

На подручју Мркоњић Града пожар и даље активан (ВИДЕО)

У селу Подгорја, у општини Мркоњић Град и даље је активан пожар који је захватио површину, дужине 15, а ширине 10 километара.
Мркоњић Град - пожар - Фото: РТРС
Мркоњић Град - пожарФото: РТРС

Стање на пожаришту је повољније у односу на претходна два дана. Штета од пожара је велика. Узрок није утврђен, али ватрогасци тврде да је у питању људски фактор и да је пожар изван непажњом, или намјерно.

У пријеподневним часовима ватрогасци из Мркоњић Града, успјели су да локализују пожарише у зесеоцима Цвијић и Ждрње. Спријечили су да ватра угрози стамбене и помоћне објекте.

Гашење пожара отежава неприступачан терен, па се ватра гаси уз помоћ брентача и лопата, а вода се до мјеста пожаришта носи у напртњачама.

Гашење отежава и јак вјетар који често мијења смјер и пожар шири према Драгњић Подовима у општини Шипово, Герзову и засеоцима Шпирићи и Томчићи у селу Бараћи.

На гашењу пожара ангажована је механизација ватрогасних друштава, комуналних предузећа и шумских газдинстава из Мркоњић Града и Шипова. Тренутно стање на пожаришту је повољније.

- Што се тиче пожара остали су неки да кажемо крајеви, репови, а тренутно немамо ништа у опасности - каже старјешина Ватрогасне јединице Мркоњић Град Жељко Лакетић.

У гашењу пожара учествује око 120 ватрогасаца, радника шумских газдинстава и мјештани. Надају се да ће у гашењу пожара помоћи и киша коју метеоролози најављју за наредну ноћ.