latinica  ћирилица
11/08/2017 |  17:13 | Аутор: РТРС

Европски комесар позвао на састанак поводом заражених јаја

Европски комесар задужен за безбједност хране Витјанис Андриокаитис позвао је министре и представнике националних регулаторних агенција на састанак на којем би се дискутовало о појави заражених кокошијих јаја широм Европе.
Јаја - Фото: илустрација
ЈајаФото: илустрација

Он је позвао на састанак због тензија између министара пољопривреде Белгије, Холандије и Њемачке које су порасле су након што су у кокошијим јајима пронађени трагови потенцијално отровног инсектицида фипронила.

"Пребацивање кривице са једне на другу страну нас неће нигдје одвести и желим да то зауставим", рекао је Андриокаитис и додао да се нада да ће успјети да сазове састанак да би сви заједнички радили на проблему, умјесто што троше енергију на упирање прстом једни у друге.

Из њемачког Министарства спољних послова саопштено је да европски комесар планира да се састане са министрима земаља које су изложене појави заражених кокошијих јаја на самиту пољопривреде у Естонији чије је одржавање заказано за почетак септембра.

Милиони кокошијих јаја повучени су из продаје након што су у 15 земаља ЕУ пронађени трагови фипронила, као и у Швајцарској и у Хонг Конгу.

Рад на неколико фарми кокошака у Њемачкој, Белгији, Холандији и Француској је блокиран након што су трагови фипронила пронађени у средству за чишћење које је кориштено у ове четири земље.

Извор: Срна