latinica  ћирилица
11/08/2017 |  18:52 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Турска серија о Алији Изетбеговићу- још једна једнострана прича? (ВИДЕО)

Сарајево је данас у знаку филма. Вечерас почиње 23. Сарајево филм фестивал. Истовремено, Турска Радио Телевизија почиње снимање серије о Алији Изетбеговићу. Продукција и глумци стижу из Турске, режисер из БиХ.
Серија о Алији Изетбеговићу - Фото: РТРС
Серија о Алији ИзетбеговићуФото: РТРС

Ипак, ако је судити по данашњој конференцији за новинаре, на мале екране стиже још једна једнострана прича о ратној историји у БиХ.

Турска серија – бх. ликови. У шест епизода од по 120 минута биће приказан живот Алије Изетбеговића, од ране младости 1944. до смрти 2003 године. Први кадрови снимљени су прошле седмице, а према најави серија ће снимати у Сарајеву, Мостару, Тарчину, Благају, Коњицу и Почитељу. Сценарио су писали Турци под надзором својих историчара, који су у БиХ непознати.

Алију Изетбеговића, чланове његове породице и сараднике глумиће познати турски глумци. Оно што није познато, осим у грубим цртама, јесте сценарио. Тако да је за сада непознато, на који ће начин турски сценаристи представити више него контроверзне дијелове биографије Изетбеговића старијег- од чланства у организацији Млади муслимани, учешћа у Другом свјетском рату, чувене Исламске декларације, па до његове улоге у посљедњем балканском рату. Ако је судити према данашњој реакцији Алијиних потомака, Турци се код писања сценарија, благо речено, нису држали чињеница.

- Превише су идеализирали мог оца који је приказан као добар, стрпљив, мудар. Ми смо се потрудили да ту слику учинимо реалнијом - истакла је кћерка Алије Изетбеговића, Сабина Берберовић.

- Његови пријатељи, породица, његов лик се мора приказати веома прецизно - сматра син Алије Изетбеговића, Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић млађи тврди да су Турци очарани ликом и дјелом његовог оца Алије и то више него Бошњаци. За сада није познато када ће овај серија у Турској и БиХ бити приказана.