latinica  ћирилица
12/08/2017 |  10:08 | Аутор: РТРС

БиХ најгоре рангирана у Европи по броју запослених

Нови извјештај организације "Трејдинг економикс" о стопи незапослености у свијету показао је да се БиХ налази на четвром мјесту када је ријеч о броју незапослених, те да је најгоре рангирана у Европи.
Незапосленост (илустрација) -
Незапосленост (илустрација)

Према најновијем извјештају ове организације која мјери економске параметре у земаљама широм свијета, највиша стопа незапослености је у Џибутију 54 одсто, а за њом су Конго са 46,1 одсто и Кенија са 40 одсто, док је БиХ са 39,18 одсто на четвртом мјесту са стопом незапослености, а иза ње су Намибија и Гамбија, пише "Дневни аваз".

Према извјештају странице "Трејдинг Економиц", Црна Гора налази се на 19. мјесту, Албанија на 35, Србија на 36, Хрватска на 45, а Словенија на 65. мјесту.

Економски аналитичар Дамир Миљевић рекао је да су ови поражавајући подаци најбоља слика социјалног стања у БиХ, јер је свјетски економисти сврставају раме уз раме с најсиромашнијим афричким земљама.

"Да Аустро-Угарска и Тито у Југославији и све претходне генерације нису изградили инфраструктуру, ми бисмо и на први поглед изгледали као Намибија или Гамбија. Према свему другом смо у рангу с тим земљама, нажалост. Ови што износе податке о тобоже некаквим новим радним мјестима, хвале се нашим незнањем", истакао је Миљевић.

Извор: СРНА