latinica  ћирилица
12/08/2017 |  11:52 | Аутор: РТРС

Пекинг тражи уздржаност од корејског полуострва

Кинески предсједник Си Ђинпинг затражио је од америчког предсједника Доналда Трампа и Сјеверне Кореје да избјегавају "ријечи и поступке" који ће само погоршати тензије.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

Трамп и Сјеверна Кореја размијенили су током претходне седмице непријатељску реторику и амерички предсједник је Пјонгјангу запријетио "ватром и бијесом".

Међутим, Кина је затражила уздржаност.

Кинески државни медији пренијели су телефонски разговор између кинеског и америчког предсједника током којег је Ђинпинг рекао да све "релевантне стране" треба да престану са "ријечима и дијелима" којим ће се погоршати ситуација.

Ђинпинг је, такође истакао да Америка и Кина имају заједнички интерес у денуклеаризацији и одржању мира на Корејском полуострву.

У саопштењу из Бијеле куће наводи се да су се САД и Кина сагласили да Сјеверна Кореја мора да престане са "провокативним и ескалирајућим понашањем". У саопштењу о телефонском разговору двојице лидера не помиње се молба упућена америчком предсједнику.

У саопштењу се подсјећа на блиске односе два лидера за које је изражена нада да ће довести до мирног рјешења проблема са Сјеверном Корејом.

Дуготрајне тензије око нуклеарног програма Сјеверне Кореје додатно су погоршане када је Пјонгјанг прошлог мјесеца извршио двије пробе интерконтиненталних балистичких ракета.

Пјонгјанг је, такође негодовао због одлуке УН за појачањем економских санкција.

Извор: СРНА