latinica  ћирилица
12/08/2017 |  13:37 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Давидовић: У Српској најповољнији услови студирања

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је данас да су у Српској, у односу на читав регион, најповољнији услови студирања, јер смјештај и исхрана у студентским домовима износе од 80 до 140 КМ.
Бањалука: Јасмина Давидовић - Дан младих - Фото: СРНА
Бањалука: Јасмина Давидовић - Дан младихФото: СРНА

Она је нагласила и да су дјеци из породица погинулих и младима код којих оба родитеља не раде ти износи знатно умањени.

"Влада Републике Српске чини све што може на различитим пројектима у запошљавању, школовању и стамбеном збрињавању младих у Републици Српској", рекла је Давидовићева новинарима у бањалучком парку "Младен Стојановић" гдје је присуствовала манифестацији поводом Дана младих.

Давидивићева је подсјетила да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Акционим планом за запошљавање младих у овој години предвидјело средства од 17 милиона КМ, те за одрађивање приправничког стажа.

Она је напоменула да је одобрен кредит од 44 милиона КМ за запошљавање младих у наредне четири године у Републици Српској.

Даводовићева је истакла да је до сада 8,5 милиона КМ из буџета Републике Српске уложено за субвенционисање каматне стопе за стамбено збрињавања младих и младих брачних парова у Српској.

Она је рекла да је комплетна субвенција по овом основу исплаћена за 2016. годину, док се тренутно чека исплата субвенције за четири мјесеца ове године.

"У септембру ће бити нови конкурс за субвенционисање каматне стопе за стамбено збрињавање младих и младих брачних парова и то је важна ствар", истакла је Давидовићева.

Она је рекла да је из Фонда "Треће и четврто дијете" за наталитет у Републици Српској до сада издвојено 10 милиона КМ, додајући да свака жена која роди треће дијете добије 600 КМ, а она која роди четврто дијете 450 КМ.

Давидовићева је рекла да је обновљен Економски факултет у Источном Сарајеву и Богословски у Фочи, те реконструисано неколико факултета у Бањалуци.

"У надлежним министарствима настојимо изнаћи рјешења да буде боље, да млади остају, јер једино Република Српска у којој ће млади остати има свијетлу будућност", закључила је Давидовићева.

Предсједник Савјета омладинских организација Бањалука Давор Стрика рекао је новинарима да млади људи представљају будућност и садашњост сваког друштва, па тако и Републике Српске.

Он је рекао да је Савјет омладинских организација Бањалуке радио на детектовању и рјешавању одређених проблема младих, те да ће у будућности радити на спровођењу пројеката који ће довести до побољшања положаја младих људи.

Стрика је рекао да је Савјет до сада имао велику помоћ од надлежних институција Републике Српске.

Извор: СРНА