latinica  ћирилица
12/08/2017 |  18:58 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

Вучић: Скора посјета БиХ прилика за реафирмисање политике мира (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се ових дана ради на његовој посети БиХ, на позив предсједавајућег Предсједништва БиХ /Драгана Човића/, те да је увијек расположен за разговоре у Сарајеву, јер је то прилика да се реафирмише политика мира и стабилности и добрих односа.
Дејвид Макалистер и Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Дејвид Макалистер и Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

 "За мене је ово прилика да реафирмишемо политику мира и стабилности, добрих односа, јер чини ми се да је то једна од ствари коју морамо да урадимо на најбољи могући начин да бисмо стабилност и мир могли да сачувамо", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Предсједник Србије навео је да ће ускоро бити познате све информације о тој посјети. Кључна питања Косово и однос Београда према Русији Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да не дијели став предсједавајућег спољнополитичког комитета Европског парламента и извјестиоца за Србију Дејвида Мекалистера да је за ЕУ владавина права кључна област за напредак Србије на путу ка чланству, оцјењујући да су кључна питања Косово и однос Србије према Русији.

"Кључно питање је Косово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увијек `извуку`", рекао је Вучић новинарима у Београду послије сусрета са Мекалистером.

Одговарајући на питање шта га највише брине по питању владавине права, Вучић је рекао да се кључне области на путу ка ЕУ тичу Косова и Метохије, потом спољне политике и тек потом владавине права, а да га "глава највише боли" по питању односа Београда и Приштине.

"Само Србија има Поглавље 35. Зато је и важан наш интерни дијалог о Косову и Метохији, јер, док нема напретка у односима по том питању, нема напретка на путу ка ЕУ", рекао је Вучић.

Мекалистер је рекао да је његов став јасан - када је земља спремна, тада може да се придружи ЕУ, те да од Србије зависи какав ће напредак учинити у наредним годинама.

"Није тајна да бих желио да видим Србију прије, а не касније у ЕУ и имам доста колега које тако мисле. Али, и даље преостаје да се још неки посао уради, нарочито у вези са владавином права и борбом против корупције. Има веома важних ставки које сам изнио у извјештају и ваша влада зна шта је по среди", истакао је Мекалистер.

Извор: Танјуг