latinica  ћирилица
12/08/2017 |  21:37 | Аутор: РТРС

Хаос на скупу десничара, ванредно стање у Шарлотсвилу (ВИДЕО)

Званичници у Шарлотсвилу у Вирџинији прогласили су ванредно стање након што су избили велики сукоби на скупу националиста у граду.
Протести у Шарлотсвилу (Фото:  Joshua Eaton/ThinkProgress) -
Протести у Шарлотсвилу (Фото: Joshua Eaton/ThinkProgress)

Нереди су избили на скупу "Ујединимо десницу" између демонстраната десног крила и контрадемонстраната.

Амерички предсједник Доналд Трамп осудио је насилне сукобе који су избили између продесничарских група и контрамитингаша, у Шарлотсвилу у Вирџинији.

"Сви морамо бити уједињени. Осуђујем све што је мржња. Нема мјеста за ту врсту насиља у Америци", написао је Трамп на свом Твитер налогу, преноси Ројтерс.

Гувернер Вирџиније Тери Меколифи прогласио ванредно стање пред одржавање великог скупа бијелих националиста у Шарлотсвилу, на коме се очекивало присуство око 6.000 људи.

На стотине људи кренуло је ка Шарлотсвилу на скуп, а учесници митинга "Ујединимо десницу" противе се плановима локалних власти да из парка у центру града уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерација у америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

Истовремено избили су насилни сукоби између продесничарских група и контрамитингаша који су се такође окупили у граду.

Повријеђене су двије особе, саопштила је полиција, преноси ББЦ. Полиција је испалила сузвац и бибер спреј на демонстранте. Такође је саопштила да је неколико људи ухапшено пошто је скуп у Парку Еманципације проглашен незаконитим.

Извор: Б92