latinica  ћирилица
13/08/2017 |  09:39 | Аутор: РТРС

Танасковић: Без сазнања о припремама Припреме за захтјев за пријем у Унеско

Амбасадор Србије при Унеско Дарко Танасковић изјавио је да Србија нема сазнања о конкретним припремама за покретање иницијативе Приштине да ће самопроглашено Косово обновити захтјев за пријем у Унеско.
Дарко Танасковић (фото: www.studiob.rs) -
Дарко Танасковић (фото: www.studiob.rs)

Танасковић је навео да формално јом има времена за подношење захтјева, али објективно све мање, поготово ако се узме у обзир да би то морало подразумијевати широку и интензивну дипломатску кампању, као и превазилажење низа процедуралних препрека.

"Не треба заборавити, са становишта важећих и обавезујућих докумената УН, `Косово` није држава, већ територија под управом ове међународне организације", рекао је Танасковић за "Вечерње новости".

Он је оцијенио да садашњи изгледи Србије да спријечи покушај да "Косово" постане члан Унеска не би били мањи него 2015. године, те да има веома охрабрујућих сигнала, посебно из неких држава које су признале "Косово".

"Могло би се рећи да смо у повољнијој позицији за оно што се назива дипломатска битка, ако до ње дође. Сигурно је да немамо разлога за песимизам, али ни за претјерани оптимизам без реалног покрића", рекао је Танасковић.

Он је рекао да је стекао чврст утисак да у Унеску постоји веће разумијевање за незавидан статус српске културне и духовне баштине на Косову и Метохији, него прије неколико година.

Танасковић је напоменуо да се "Косово", које се неизоставно ставља под наводницима, не може непосредно обратити Унеску са захтјевом за пријем, него само посредством неке друге државе, те подсјетио да му је, будући да није члан УН, за пријем потребна двотрећинска већина гласова на Генералној конференцији Унеска.

Он сматра да подносиоцима захтјева за пријем не иде на руку нерасположење које преовладава у Унеску према отварању још једне "вруће теме" док се ова организација суочава са великим проблемима као што је избор новог директора, док су у свијету превирања, а Приштину потреса озбиљна политичка криза.

Извор: СРНА