latinica  ћирилица
13/08/2017 |  10:11 | Аутор: РТРС

Ускоро споменик малом Слободану Стојановићу

Београдски ликовни умјетник Мирко Мркић израдио је рељеф дванаестогодишег српског дјечака Слободана Стојановића, који је измасакриран 1992. године у селу Доња Каменица код Зворника када се вратио по свог пса.
Слободан Стојановић - Фото: РТРС
Слободан СтојановићФото: РТРС

Власник фирме "Евро мермер" из Бијељине Драгољуб Мирковић рекао је да је завршетак споменика само техничко питање, јер је Борачка организација Републике Српске /БОРС/ испунила све обавезе према умјетнику који је радио рељеф.

"Остало је моја брига", истакао је Мирковић за "Вечерње новости", те додао да се дуго чекало, договарало и организовало да Слободану буде подигнут споменик.

Мирковић је истакао да се одлучио да уради биљег дјечаку у његову част и као поруку цијелом свијету.

"На споменику ће бити исклесане мисли великих домаћих и свјетских умова о дјеци, њиховим судбинама, нашем односу према њима и обавези свијета да чува, не само њихове животе већ и права и да им обезбиједи безбрижно дјетињство", објаснио је Мирковић.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић изјавио је да би споменик требало да буде завршен до почетка јесени и да ће бити постављен у зворничком крају на видљивом мјесту из сваког угла.

Дјечак Слободан се у јуну 1992. године, након што је избјегао, кришом вратио по пса у село Доња Каменица, али су га ухватили војници Насера Орића, међу којима су биле и његове комшије.

Лист наводи да је Албанка Елфете Весели једна од убица малог Слободана. Она однедавно чека суђење у затвору у Сарајеву. Према обдуцентском налазу, она је ножем распарала дјечаку стомак, одсјекла уво и пуцала у њега из близине, док су његове комшије то гледале.

Отац и мајка малог Слободана умрли су средином поршле деценије од туге и неправде што још нико није одговарао за смрт њиховог дјетета.

Извор: СРНА