latinica  ћирилица
13/08/2017 |  10:43 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

Павловић: Дијалог Београда са Тираном релаксира односе, а не са Приштином

Историчар Момо Павловић оцијенио је да дијалог на осовини Београд - Тирана може да релаксира односе на простору Косова и Метохије и уопште у том дијелу Балкана, те да отопљавање односа са Албанијом може да амортизује одређене захтјеве на Косову.
Момчило Павловић - Фото: Screenshot/YouTube
Момчило ПавловићФото: Screenshot/YouTube

"Ако историјски то анализирате, осовина са Приштином није никаква осовина. Са Тираном јесте", рекао је Павловић, коментаришући изјаву предсједника Србије Александра Вучића да би осовину на линији север-југ, између два највећа народа Срба и Албанаца, донијела региону дугорочни мир бар у наредних сто година.

Павловић је истакао за "Спутњик" да нема разлога да Србија са Албанијом нема најбоље могуће односе, те додао да Београд и Тирана треба да разговарају о озбиљним стварима.

"Приштина никада неће пристати на компромис, јер њени лидери сматрају да су заокружили своју независност и да максималистички циљ - независност и ништа, не оставља маневарски простор", рекао је Павловић.

Он је оцијенио да признање Косова не би ријешило проблем и да "ствари некад могу да се ријеше и на међународном плану, али и да сутра може да избије велики сукоб".

Што се тиче унутрашњег дијалога о Косову, Павловић је оцијенио се он води од Косовске битке, али да у том дијалогу не види никакву нову идеју нити ново рјешење, мада је разговор потребан.

"Посебно је потребан дијалог са Албанцима. Треба наћи, не представнике званичне власти, него наћи Албанце који стварно желе да разговарају са Србима", сматра Павловић.

Он је истакао да из дијалога увек може нешто ново да се роди, а посебно у дијалогу са међународним фактором и да српска дипломатија треба све да усмјери ка том циљу, јер Косово није само унутрашње питање Србије, већ је одавно међународни проблем високог ранга.

"Српска политика на Косову је непрестано попуштање и удовољавање максималистичким захтевима Албанаца. Олако смо потписали Бриселски споразум верујући да ћемо добити контра услугу и зато Србију сада условљавају да се одрекне свих својих институција. Све док Србија не призна Косово на папиру, јавно, Косово није независно", рекао је он.

Према његовим ријечима, Срби и Албанци са Косова се данас мање-више не слажу ни око ничега, али имају једну заједничку стајну тачку &мдасх; и једни и други желе у ЕУ.

"Ако је то та тачка спајања, ако Европа заиста жели искрено да помогне, онда би само шира интеграција релаксирала односе на Косову. Нека буде као Швајцарска и Немачка, где граница пролази кроз села. Зашто код нас Ибар не може да буде граница?", пита он.

Коментаришући оснивању Суда за ратне злочине ОВК, Павловић је рекао да сматра да главне фигуре и главни и злочинци неће бити процесуирани, него они који су изгубили политичку моћ и гдје су ти злочини толико очигледни да сваки Албанац то зна.

"Обични људи платиће цену, али коловођа и људи око њега неће, зато што би трагови могли да одведу тамо где није пожељно. Пошто су уз помоћ Америке и спонзорисане независности они проглашени борцима за слободу, сада су на прагу да ту своју независност заокруже и крунишу, постали су хероји", рекао је он.

Он је питао да ли би Запад дозволио да његовом простору најобичнији побуњеници и разбојници сутра постану уважене личности.

Извор: СРНА