latinica  ћирилица
13/08/2017 |  14:41 ⇒ 14/08/2017 | 08:40 | Аутор: РТРС

"У Сарајеву нису ни знали да је питање клириншког дуга ријешено" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да садашњи Савјет министара БиХ "и велики борци" за рјешавање проблема клириншког дуга нису ни знали да је то питање ријешено, нити су имали икакве заслуге, те да су били обавијештени тек када је све већ било готово и када је од њих тражено да се спроведе процедура.
Палата Републике -
Палата Републике

"Ови из Федерације БиХ уопште нису имали појма да се то рјешава, а поготово ови из Републике Српске у заједничким институцијама. Тек када су добили готово ријешен проблем и када су тражили да се спроведе процедура онда су се укључили у све то. Прије тога нису имали никакве заслуге за тако нешто", рекао је Додик.

Он је истакао да је клириншки дуг тема која дуго траје.

"Веома је било тешко ријешити дуг јер су га Руси веома дуго држали везаног за комерцијални дуг који је Федерација имала за употребу и потрошњу гаса за вријеме рата, који није плаћено око 105.000 долара колико је тада износио тај дуг. Тако да су Руси сматрали да је пристојно да се то повеже, а у суштини нисте могли да дуг, који је у суштини државни, сведете на комерцијални дуг који је имао БХ гас", рекао је Додик.

Он је навео да има свједока у Савјету министара да нису ни знали да је то питање ријешено.

"Јавност се можете присјетити да тек кад је то рјешење дошло у Сарајево, јер је то мјесто које се лоцирало као једно од надлежних за даљу процедуру, онда су и сазнали Игор Црнадак и остали да је то питање ријешено на тај начин како је ријешено. Све остало је било питање технике", рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је посланик Никола Шпирић у праву када каже да заслуге за то искључиво сноси бивша држава која је направила суфицит.

Он је оцијенио да, на крају, није ни важно ни ко је ни шта је, него је важно да је то питање ријешено, а највећа захвалност је на Руској Федерацији што је прихватила дугогодишње захтјеве да покуша на овај начин помоћи, прије свега Републици Српској, а тиме и осталом дијелу БиХ.

"Оно што је важно, Руска Федерација је изашла у сусрет и направила преседан, који се односи на чињеницу да је БиХ, а то значи и нама у Српској, исплатила у новцу тај дуг, а раније свим, не само на Блакану и бившој Југославији, него и земљама којима је она дуговала кроз тај аранжман клиринга исплаћивала је у робама које су у правилу робе руског поријекла и очигледно да су они који су морали да то ријеше морали да узму робу коју Руси имају", рекао је Додик.

Предсједник Српске поновио да изражава захвалност Русији која је хтјела на овај начин да ријеши то питање. "Мислим да је ту сва врста захвалности, а не на јалове приче ко је шта или нешто учинио", закључио је Додик.

Извор: СРНА