latinica  ћирилица
13/08/2017 |  15:59 ⇒ 14/08/2017 | 08:44 | Аутор: РТРС

Дачић: Привести одговорне и показати да у Европи нема мјеста за злочинце

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић позвао је институције у Приштини и међународну заједницу да приведу правди починиоце и налогодавце убиства српске дјеце у Гораждевцу, те тако покажу да српске жртве нису мање вриједне и да у Европи нема мјеста за злочинце.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Ми децу не можемо да праштамо, њихове жртве не смеју да буду заборављене, не смемо да дозволимо да иједно дете више доживи то што су наша деца доживела на крвавој Бистрици. То је наш дуг и обавеза као народа и државе, да поштујемо успомене на наше жртве", рекао је Дачић у Београду поводом 14 година од убиства српских дјечака Ивана Јововића и Пантелије Дакића на ријеци Бистрици.

Дачић је у обраћању присутнима у Спомен-соби "Косметске жртве" у Удружењу породица киднапованих и убијених истакао да је то један од најстрашнијих злочина, јер су у монструозном терористичком акту угашена два млада живота, а још четворо дјеце је рањено.

Он је оцијенио да је тај ужасавајући масакр био порука преосталим Србима да за њих нема мјеста на Космету и да ће се етничко чишћење извршити до краја, а да су рафали били порука да се уништи сваки траг српског постојања на Космету.

Дачић је напоменуо да ни 14 година од злочина нема правде за Ивана и Пантелију, као ни за друге убијене Србе на Космету и да је то "што за њих нема правде, готово једнако страшно као и злочин".

Он је истакао да треба учинити све да се за српске жртве и породице жртава нађе мјесто у закону да им се помогне и то не само у опстанку, него и у судским процесима и тражењу правде за жртве.

"Наша обавеза је да се сећамо и тражимо правду за српске жртве. То ће бити основа идеја водиља ове владе Србије у будућности", рекао је Дачић и додао да је истинско помирење могуће тек када убице на Космету не буду слављене као национални хероји.

Милисав Дакић, отац убијеног Пантелије Дакића, рекао је да се од Суда за злочине ОВК не нада ничему, али да се нада да ће Србија помоћи да се правда задовољи и да ће убице српске дјеце бити нађене.

Он је поручио српским властима да не смију да признају Косово, јер то није српски интерес.

"Све што је одузето силом, силом ће се и вратити. Немој да журиш да признаш Косово, када буде време, вратиће нам се", рекао је Дакић.

Предсједник Удружења породица киднапованих и убијених Срба на Космету Симо Спасић рекао је да Србија прије затварања преговарачког поглавља 35 о Косову са ЕУ треба да ријеши "поглавље 36", односно да ријеши судбину киднапованих и несталих Срба и да албански злочинци као што су Рамуш Харадинај и Хашим Тачи одговарају пред судом.

Спасић је навео да породице траже правду за своје најмилије, те је у име породица жртава затражио да Србија донесе закон о правима српских цивилних жртава са Косова и Метохије, да изгради споменик српским жртвама, које су од Косова до Хоргоша побили ОВК и НАТО.

Обиљежавању су присуствовали и министар за рад Зоран Ђорђевић, министар државе управе и и локалне самоуправе Бранко Ружић, те представници Војске Србије и Српске православне цркве.

Извор: Срна