latinica  ћирилица
13/08/2017 |  16:29 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Стабилан буџет Вишеграда примјер за остале општине (ВИДЕО)

У времену када локалне заједнице грцају у дуговима, а ликвидност се обезбјеђује често скупим кредитима, има и изузетака. Буџет општине Вишеград је стабилан, а редовно се сервисирају све обавезе. Ова општина је једна од најмање кредитно задужених.
Вишеград - Фото: СРНА
ВишеградФото: СРНА

Буџет општине Вишеград за 2017. годину износи 8.300.000 марака. Међутим, да би се вратили дугови настали у периоду претходне власти, општина се морала задужити за 4.000.000 марака

"До овог новог задужења кредити на мјесечном нивоу износили су 54.000 марака, а по новом задужењу 44.000 марака - десет хиљада мање, годишње 120.000, чиме остају средства у буџету да се каналишу у нове инфраструктурне пројекте", реакао је Његош Танасковић, начелник одјељења за финансије.

У Вишеграду се улаже у нове инфраструктурне пројекте као што су уређење саобраћајница, електрификација, уређење школа, сеоских путева. Нова локална власт обуставила је реализацију пројекта Аква парк.

Александар Ђукановић, начелник Одјељења за урбанизам истиче да су радови обустављени од стране урбанистичког инспектора још прошле године зато што нису ријешени имовински односи, нити је била издата грађевинска дозвола, а нису биле обрачунате и накнаде везане за изградњу тог објекта.

Међутим, начелник општине Вишеград, Младен Ђуревић, истиче да Вишеград заслужује да се прије ријеши градска депонија и водовод у Прелову, избјегличком насељу, него да се гради Аква парк за који, како каже, општина нема новца.

Улаже се у развој туризма, ради на стварању бољих услова за живот свих грађана, подстиче наталитет, обнавља школе, и приоритетно настоји да за што већи број људи обезбиједи радна мјеста.

У Вишеграду ће у наредном периоду почети са радом нове три фирме у којима ће посао добити 100 радника.