latinica  ћирилица
14/08/2017 |  16:19 | Аутор: РТРС

Павловић: Округли столови о улагању дијаспоре у Сребреницу доживјели фијаско

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Сребреница Радомир Павловић оцијенио је да су два покушаја организовања округлих столова о улагањима представника дијаспоре у ову општину доживјела фијаско јер претходне општинске власти нису имале никакву стратегију и план који би предочили потенцијалним инвеститорима из иностранства.
Радомир Павловић - Фото: СРНА
Радомир ПавловићФото: СРНА

"До тога је дошло јер послијератна политика у Сребреници није обезбиједила здраву политичку климу за улагања инвеститора за које су ранија општинска власт и УНДП намјеравали организовати нову донаторско-развојну конференцију наредне јесени", истиче Павловић.

Он сматра да су досадашњи бошњачки начелници ову општину приказивали само као "жртву неспособну да се бори за себе, тражећи само донације за народ".

"Донације су злоупотребљавали за личне интересе, што су бизнисмени из дијаспоре, а посебно они поријеклом из Сребренице, на вријеме увидјели и нису жељели са њима да сарађују и инвестирају", каже Павловић.

Он напомиње да документарни филм Федералне телевизије о утрошку 500.000 евра намијењених становништву ове општине најбоље свједочи о злоупотребама које су вршене манипулацијама Сребреницом.

Павловић сматра да је досадашња политика у Сребреници изгубила подршку донатора, док инвеститоре никада није ни привукла.

"Политика новог општинског начелника Младена Грујичића је отворена за све и он сарађује са свима јер жели да створи боље услове за све становнике - и Србе и Бошњаке, без једностраности и дискриминације било ког народа", рекао је Павловић.

Он каже да Грујичић свакодневно борави на терену, обилазећи и српска и бошњачка села, гдје разговара са мјештанима о потребама тих средина и како да их ријеше заједнички.

Као актуелни потпредсједник Скупштине општине Сребреница, Павловић каже да подржава иницијативу Грујичића о формирању тима стручњака за израду пројеката за конкурисање за средства из европских и међународних фондова, чиме ће Сребреница бити представљена као средина која брине од будућности за разлику од досадашње слике која је само подсјећала на тужну прошлост.

Павловић је оцијенио да медијски наступи и ставови, критике и оцјене које на друштвеним мрежама износи бивши начелник ове општине Ћамил Дураковић одраз његове фрустрираности изборним поразом и покушај да не буде заборављен до кандидовања за сљедеће опште изборе наредне године.

"Дураковићу више нико не вјерује и не посвећује пажњу, а његово лажно моралисање свима је добро познато, па то више нико не сматра неким озбиљним, добронамјерним и одговорним ставовима", поручује Павловић.

Он каже да декларација о међусобној толеранцији коју је Дураковић послао предсједнику Србије Александру Вучићу говори о његовој уображености и некој врсти политичке препотентности, а ријеч је о неморалном чину и покушају да по сваку цијену буде присутан у јавности због припрема за кандидовање за наредним изборима.

"То је још једно Дураковићево лицемјерство и говори о његовим моралним особинама. Након покушаја атентата на Вучића у Поточарима у јулу 2015. године, за који нико није одговарао, а организатор скупа био је Дураковић, он Вучићу шаље циничну декларацију о толеранцији, што је идиотизам", сматра Павловић.

Он наводи да овај Дураковићев приједлог значи да Срби треба и даље све да трпе и да толеришу Бошњаке који их дијеле и тероришу, ускраћујући им нека права, дијелећи их на оне са десне и лијеве стране Дрине, доводећи у сумњу њихов идентитет и називајући их геноцидним и сличним омаловажавајућим и увредљивим изразима, што је, како је оцијенио, недопустиво.

"Дураковић је тужна и ружна прошлост Сребренице којој се више не треба враћати", поручио је Павловић.

Извор: СРНА