latinica  ћирилица
14/08/2017 |  18:45 | Аутор: РТРС

Какву воду пијете?

У пијаћој води може се наћи мноштво штетних материја, попут трагова фенола, фармацеутских лијекова, пестицида, хербицида, олова, азбеста, нитрата, чак и радиоактивног отпада.

Када из славине потече млијечно-бијела течност специфичног мириса, сви знамо да је у питању хлор, који се користи за дезинфекцију, али и он загађује воду.

Од тешких метала, најчешће је присутно олово, нарочито у старим зградама, гдје вода тече кроз оловне цијеви и упија га. Овај опасан елемент на дуже стазе може да оштети централни нервни систем и репродуктивне органе, негативно утиче на крвни притисак, узрокује анемију и оштећење бубрега. Опасна је и жива, која је често присутна у дворишним бунарима, а у градском водоводу је уклањају.

Многи зато купују флаширану воду, а добро би било и да набавите квалитетан филтер за пречишћавање, који омекшава воду, посједује УВ стерилизатор, нанофилтер, јоноизмењиваче... Многи модели могу да се уграде у славине. Активни угаљ је основни елемент сваког филтера, а добија се поступком загријавања, па постаје порозан и као сунђер упија штетне компоненте. На овај начин рјешавате и проблем тврде воде, која настаје због промјене у притиску и температури, ослобађа се угљен-диоксид, а калцијум се таложи у облику кристала и ствара се каменац. Ако се свакодневно користи, негативно утиче на здравље и на посуђе и апарате у кући. Омекшавање се врши измјеном јона помоћу магнета који не мијењају хемијски састав воде.

Проблем код филтера за воду је то што уз штетене материје одстрањује и минерале, прије свега калцијум и натријум. Ни кување воде прије употребе није порепоручљиво јер уништава само дио бактерија, а не тешке метале и друге штетне супстанце.

Извор: Вечерње новости