latinica  ћирилица
15/08/2017 |  11:48 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Нормализује се функционисање приједорске Психијатрије (ВИДЕО)

Четири мјесеца од избијања пожара у згради приједорске Психијатрије, њено функционисање се нормализује. Адаптиран је дио зграде намијењен за пацијенте којима је потребна хоспитализација. Ускоро почиње и адаптација дијела намијењеног за затворени тип лијечења.
Нормализује се функционисање приједорске Психијатрије - Фото: РТРС
Нормализује се функционисање приједорске ПсихијатријеФото: РТРС

Прије четити мјесеца пожар у згради приједорске Психијатије букнуо је изненада и за свега десетак минута у потпуности уништио Одјељење за затворено лијечење пацијената. Велика оштећења претрпио је и Одјел за амбулантно лијечење. На срећу, пацијенти и особље на вријеме су евакуисани па теже повријеђених није било.

Одјељење за амбулантно лијечење обновљено је и пуштено у употребу.

- Наша психијатрија сада функционише тако што је читав спрат на располагању и сви пацијенти, код којих није потребно примијенити затворени тип лијечења, лијече се код нас - наводи директор ЈЗУ болница "Др Младен Стојановић", Мирко Совиљ.

Највише испаштају пацијенти чије лијечење захтијева појачан надзор и изолацију. Од марта они се, у пратњи техничког особља, на даље лијечење шаљу у Клинику за психијатрију бањалучког Клиничког центра.

- За разлику од претходних година када смо имали затворени одјел и када се на годишњем нивоу у Бањалуку слало врло мало, свега до пет пацијената, сада мјесечно толико, а можда и више шаљемо -наводи начелница Одјељења психијатрије приједорске Опште болнице, Слободанка Грујић Тимарац.

Ипак, рјешење је на помолу. Након избора извођача, биће саниран и остатак објекта.

У обнови психијатријске клинике учествују и фармацеутске куће које су овој установи донирале дио опреме неопходне за рад. Уз најављену финансијску помоћ приједорске градске управе, али и надлежног министарства, руководство болнице очекује да ће одјељење за затворено лијечење у рад бити пуштено до краја године.