latinica  ћирилица
15/08/2017 |  19:00 ⇒ 16/08/2017 | 09:28 | Аутор: РТРС

Настављен сукоб министра безбједности Мектића и бх. правосуђа (ВИДЕО)

Наставља се вербални рат министра безбједности БиХ Драгана Мектића са бх. правосуђем.
Мектић - Јукићева - Фото: РТРС
Мектић - ЈукићеваФото: РТРС

Мектић је данас у Сарајеву закључио да је БиХ разваљена држава, јер не функционише правосудни систем, те поручио да потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић нема право на полицијску заштиту.

Подсјећамо, Јукићева је недавно пријавила пријетње и увреде од чланова фејсбук групе "Хапси! Мектићу, само хапси!", а данас одговара да је постало бесмислено одговарати на Мектићеве иступе.

Очигледно су се ови из ВСТС-а препознали у тешким критикама, препали се народа и онда издали саопштење да им неко пријети, поручио је Мектић из Сарајева гдје се оградио од пријетњи и фејсбук групе "Хапси, Мектићу хапси", додавши да се огласила и невладина организација "Трећи блок" која је потврдила да су они ти који критикују нерад правосуђа и да је то у домену јавне критике.

- Ево, нека направе истрагу, нека казне ако има елемената, али нема елемената. Овдје је потребно да само они изигравају жртве, они од себе сада хоће да направе жртву, каже министар безбједности БиХ.

- Сваки грађанин који је прочитао поруке које су биле пријетеће, вјешање и тако даље, су схватили поруке са једном зебњом и страхом, а министар Мектић то не схвата, истиче Ружица Јукић, потпредсједница ВСТС.

Јукићева истиче да се Мектић мора оградити, јер сматра да се у тој групи пише у његово име.

Додаје да је тражила од надлежних да провјере озбиљност пријетњи, те да није она одлучивала о полицијској заштити.

Истовремено, Мектић још важе да ли ће тражити одговорност директора Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсада Вилића, јер је Јукићкевој јуче дозволио полицијску пратњу: "Јер Јукићки ни по једном правном пропису у овој држави не припада обезбјеђење, Јукићка није ни тужилац, ни судија, она је чисти административни радник, службеник."

- Још једна лаж, ја сам суткиња Ружица Јукић, моја функција није престала зато што сам у Вијећу. Ја сад видим да министар Мектић брани све то што је речено, што је апсурдно. Он сад утиче на ток истраге, значи нема потребе за полицијом, ако ће министар Мектић рећи да то није то, наводи Јукићева.

За разлику од Мектића, пријетње и увреде члановима ВСТС најоштрије је осудило Удружење судија Републике Српске оцијенивши да се то може сматрати нападом и притиском на све правосудне институције БиХ.

А Мектић ни данас није штедио ријечи на нерад бх. правосуђа. Чак је прозвао и новинара Јосипа Шимића.

А Шимић одговара- Мектић напада Јукићеву и Тадићеву зато што су то хрватске представнице у правосудним институцијама БиХ.

- Мектић је и данас дезинформисао јавност, одговара Шимић тврдећи да нигдје није објавио то што министар тврди.

- Ја сам објавио чланак о позадини Мектићевих напада на Гордану Тадић. Ријеч је првенствено о позадини, јер је Гордана Тадић одбила двије понуде од Драгана Мектића за ручак и одбила његову понуду да Гордана Тадић као таква одаје садржај предмета у појединим истрагама Драгану Мектићу, појашнио је Шимић.

А Мектић је објелоданио и да је недавно против њега формиран предмет на основу анонимне пријаве.

Каже, дјело није квалификовано, односи се на период кад је био директор Службе за послове са странцима, а садржај је исти као и у тексту на порталу dnevno.ba.

- Ево формиран је предмет, ово је по 15. пут да формирају предмет, можда је јубиларни, додаје Мектић.Каже, ријеч је о томе што је дозволио да Низам Изет, његов замјеник запосли своју супругу у Агеницији за рад БиХ.

- Па не требам ја ни дозвољават' ни недозвољават', ко мене пита, наглашава Мектић.

- Изјаве министра сигурности да он не може одговарати ко је кога запослио је једна прије свега кукавичка изјава. Он је био директор те службе и био је дужан да води рачуна ко се запошљава у ту службу, да спријечи поједине незаконите радње као што је у овом случају био непотизам, а ви знате он је запослио прије свега зета Гатарића, истиче Шимић.

Шта се све иза брда ваља, тешко је докучити.

Али сасвим је извјесно да ће сукоб на релацији Мектић – бх. правосуђе још потрајати.