latinica  ћирилица
17/08/2017 |  18:37 | Аутор: РТРС

Себија свађа Бакира и Радончића - Изетбеговићева супруга јача од коалиције

Ескалација сукоба између лидера СДА Бакира Изетбеговића и СББ Фахрудина Радончића, настала је због намјере Изетбеговићеве супруге Себије да се кандидује за бошњачког члана Предсједништва БиХ, пише "ЕуроБлиц".

Да је амбициозна супруга садашњег бошњачког члана Предсједништва БиХ главни узрок драматичног заоштравања односа између лидера двије највеће бошњачке странке за овај лист тврде поједини аналитичари, али и одлично обавијештени извори из врха тих партија који су инсистирали на анонимности.

Саговорници овог листа СДА и СББ тако, између осталог, тврде да је вишемјесечни отворени рат између Изетбеговића и Радончића букнуо након што је лидер СББ, према њиховим ријечима, добио провјерене информације да ће Себија Изетбеговић бити кандидат СДА за бошњачког члана Предсједништва БиХ на изборима сљедеће године.

- Недуго након тога, Радончић је преко медија почео са жестоким нападима на актуелну директорку УКЦ Сарајево, која би, како је процијенио, требало да му представља најопаснијег противника у жељи да се дочепа фотеље у Предсједништву БиХ. Заштитнички настројени Бакир одмах је узвратио ударац, пласирајући у јавност бројне оптужбе на рачун лидера СББ – од тога да је Радончић агент српских тајних служби, па све до тога да шеф СББ тврди да су Бошњаци криви за почетак рата у БиХ – истичу саговорници овог листа.

Иначе, занимљиво је да је лидер СББ прије неколико дана скоро директно потврдио да његов посљедњи сукоб са Бакиром Изетбеговићем вуче коријене због Себијине намјере да се кандидује за члана Предсједништва БиХ.

- Изетбеговић већ мјесецима прљаво и неморално јавно лаже и жели у интересу предсједничке кандидатуре своје супруге Себије укаљати моју личност и велики животни резултат – изјавио је Радончић за поједине медије.

Политичка аналитичарка, Ивана Марић, за ЕуроБлиц каже да се у сарајевској политичкој “чаршији“ већ дуго прича о томе да ће Себија Изетбеговић бити кандидат СДА за насљедника њеног супруга у фотељи бошњачког члана Предсједништва БиХ.

- Занимљиво је да Бакир Изетбеговић у посљедње вријеме, када га медији питају о томе да ли ће Себија бити кандидат, то више не демантује као што је раније радио, већ каже да ће о томе одлучити страначки органи – каже Марићева.

Осим распада коалиције с Радончићем, лидера СДА би амбиције његове супруге могле скупо коштати и по питању очувања партијског јединства.

Наиме овај лист је још средином маја објавио да у СДА бјесне жестоки сукоби због Себијине намјере да наслиједи Бакира у фотељи бошњачког члана Предсједништва БиХ.

Извори овог листа тврде да је за ту кандидатуру заинтересован и садашњи предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, који, према ријечима саговорника ЕуроБлица, ужива подршку значајног дијела чланства у СДА.

Извор: Еуроблиц