latinica  ћирилица
18/08/2017 |  09:33 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Најстарије жене на свијету откривају тајне дуговјечности

Која је тајна дугог и срећног живота? Зависи од тога кога питате.

Од веза и пријатељстава до навика у исхрани, сви тражимо најбољи начин да што дуже останемо здрави. За портал "Marie Claire" неки од настаријих људи на свијету открили су своје тајне дуговјечности.

Флоси Дики, 110 година

Једна од најстаријих особа на свијету је на питање о томе како је тако дуговјечна изјавила: "Не знам, не борим се. Ја живим". Ова бака позната је и по Јутуб каналу, а њене омиљене активности су одмарање и спавање.

Агнес Фентон, 110 година

Агнес Фентон из Њу Џерзија никада није имала дјецу. Истиче да своју дуговјечност дугује томе што сваки дан попије три лименке свјетлог пива и чашицу вискија. Ипак, каже да у посљедњих неколико година пије мање, јер јој се смањио апетит.

Ема Морано, 115 година

Госпођа из Италије сматра да је стигла у тако дубоку старост захваљујући сировим јајима и томе што нема мушкарца у животу. Најстарија особа у Европи почела је да једе сирова јаја још као тинејџерка, јер јој их је љекар препоручио због анемије. Раније је јела три свјежа јајета на дан, а у посљедњих неколико година само два. Након неуспјелог брака који је окончан 1938. године, Морано истиче да је имала неке везе, али се више никада није удала.

"Нисам хтјела да било ко управља мојим животом", каже она.

Џеси Галан, 109 година

Најстарија жена у Шкотској је такође већину живота провела без мушкарца и слично се хранила.

"Моја тајна за дуг живот је држати се подаље од мушкараца. Они само доносе невоље, а нису вриједни тога. Такође, увијек сам много вјежбала, сваког јутра јела чинију овсене каше и никад се нисам удала", објаснила је Галан.

Елизабет Саливан, 104 године

Ова госпођа из Тексаса објашњава како је доживјела старост упркос томе што сваки дан попије три лименке газираног пића.

"Сваки љекар који ме види каже да ће ме то убити. На крају умру они, а не ја. Значи да негдје постоји грешка", каже Саливан.

Сузана Машат Џоунс, 115 година

Машат Џоунс своју дуговјечност приписује сланини и животу без дјеце. Џоунс објашњава да свако јутро једе сланину, а будући да никада није имала дјеце, својом уштеђевином је платила факултете сестричнама.

Вајолет Мос Браун, 117 година

Позната као "Тета В", госпођа с Јамајке каже да једе и пије све, сем свињетине, пилетине и рума.

Флоренс Берс, 100 година

Флоренс сматра да свако може доживјети стоту. Она објашњава да је она то постигла тако што је сваки дан пила по чашу вина, а избјегавала је саламе.

Извор: Б92