latinica  ћирилица
18/08/2017 |  10:20 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Протјерани из Њемачке због тероризма, испоручени БиХ па пуштени на слободу (ВИДЕО)

Задржани на сарајевском аеродрому свега сат времена. Хапшени због планирања напада у Њемачкој. Имали директне везе са припадницима ИД у Сирији. Код трећег брата у БиХ пронађена египатска држављанка.
Протјерани из Њемачке због тероризма (фото: www.zurnal.info) -
Протјерани из Њемачке због тероризма (фото: www.zurnal.info)

Двојица бх. држављана, осумњичених за планирање терористичког напада у Њемачкој депортовани су данас у Босну и Херцеговину, сазнаје Журнал. На сарајевском аеродрому браћа близанци Амир и Емир Хоџић задржани су око сат времена.

Екипа Журнала забиљежила је њихово пуштање на слободу након што су их саслушали припадници СИПА.

Браћу Хоџић је крајем јула ухапсила полиција у округу Рошток због сумње да су, заједно са још једном особом, планирали извршити терористички напад на територији Њемачке. Међутим, због недостатка довољно доказа, надлежни суд у Њемачкој их је пустио на слободу, након чега су поново ухапшени те је због опасности по националну сигурност Њемачке донесена одлука о њиховом протјеривању.

Према сазнањима Журнала, Амир и Емир Хоџић годинама живе у Њемачкој, гдје су забиљежени њихови контакти са припадницима радикалних група. Ипак, кључни догађај се десио овога љета. Током јула су, наиме, тамошње службе забиљежиле контакт браће Хоџић са припадницима ИСИЛ-а који су се налазили на територији Сирије. Особа из Сирије је, према информацијама Журнала, тражила од бх. држављана у Њемачкој да изврше терористички напад. Амир и Емир, потом, ступају у контакт са трећим братом Хоџићем, Семиром, који живи у Сарајеву, те га извјештавају о својим контактима са особом Сирије.

Њемачка полиција успјела је документовати ове контакте, те је бх. истражним органима достављен захтјев за испитивање и претрес објеката које користи трећи брат настањен у Сарајеву.

СИПА је у акцији проведеној крајем јула и почетком августа приликом претреса код Семира Хоџића затекла дјевојку поријеклом из Египта, која је илегално боравила на територији БиХ и која је била у ванбрачној заједници са Хоџићем. Управо ова Египћанка у уторак је експресно протјерана из БиХ. Њен невјенчани супруг Семир Хоџић пуштен је на слободу одмах након саслушања по захтјеву њемачке полиције.

За разлику од бх. правосудних и полицијских институција, истражни органи у Њемачкој експресно су реагирали. Код Амира и Емира Хоџића пронашли су бројне доказе о њиховим незаконитим боравцима у тој држави, те су одмах донијели рјешење о њиховом протјеривању. Иако је протјеривање било најављено тек за септембар, њемачке власти су одлучиле да Хоџиће протјерају јуче. У Сарајево су стигли летом из Келна, у поподневним сатима, гдје су их преузели припадници СИПА и службеници Тужилаштва БиХ.

Након једносатног испитивања Амир и Емир Хоџић пуштени су на слободу, иако је према Закону о кривичном поступку БиХ за кривично дјело тероризма дозвољено тродневно задржавање без одлуке Суда БиХ о одређивању притвора. Међутим, Тужилаштво БиХ, очито, овај случај не сматра довољно озбиљним.

Извор: Журнал.инфо