latinica  ћирилица
18/08/2017 |  12:54 | Аутор: РТРС

Николић: Радити на сталном унапређењу односа Српске и Србије

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић оцијенио је да је сарадња Србије и Републике Српске братска, али и да треба радити на њеном сталном унапређењу.
Владимир Николић -
Владимир Николић

Он је истакао да је развој привреде заједнички приоритет, али да се мора радити на формирању заједничке платформе о унапређењу екологије и подизању свијести у борби за очување животне средине.

"Тај природни потенцијал не чувамо, напротив, поплаве, пожари, одрони и остало нас упозоравају да се немарно односимо према животној средини", рекао је Николић Срни.

Он је истакао да на културу гледа као на најважнију спону и највећу шансу Српске и Србије, не само у смислу промоције српске традиције, која се баштини од предака и дијела савременика, него у њеном свеобухватном значењу - и умјетност и култура живљења, здравствена култура, политичка култура.

"Тако градимо мостове са трајањем, који надмашују наше животе, јер ћемо само тако имати шта да оставимо своме потомству. Једино што остаје када све прође је култура", поручио је Николић.

Генерални конзулат Србије остварује добру сарадњу не само са републичким, већ и локалним нивоом у Српској, што потврђује недавно признање од града Бијељине за допринос и подршку грађанима у остваривању права и интереса код органа Србије.

"Признање које смо добили од града Бијељине је за све нас од великог значаја, пре свега, због чињенице да су препознати наши напори посвећени општем добру и јавном интересу", истакао је Николић.

Србија и Српска континуирано раде на унапређењу међусобне сарадње, што је дефинисано и Споразумом о специјалним и паралелним односима, чији је циљ развој институционалних и свих других облика сарадње у оквиру општих политичких и привредних услова, уз уважавање посебних интереса.

Учеснице су се обавезале да ће посебно унапређивати сарадњу у области привреде и коришћења привредних ресурса, планирања, законодавства, приватизације и денационализације, науке и технологије, образовања, културе и спорта, здравства и социјалне политике, туризма и заштите околине, информисања, заштите слобода и права грађана у складу с највишим међународним признатим стандардима, те сузбијању криминала.

Извор: СРНА