latinica  ћирилица
18/08/2017 |  14:01 | Аутор: РТРС

Слатка папрат против кашља

Благотворни коров је распрострањен по европским шумама. Лијечи плућа, почетни облик туберкулозе, слезину, жучну кесу, јетру, желудац, бубреге.
Кашаљ -
Кашаљ

Слатка папрат (Polypodium vulgare) није само бескорисни коров како већина мисли, већ љековита биљка која је у традиционалној медицини одавно потврдила дјелотворност. Посебно је цијењена код становника Алпа. Љековити су корен и изданак се сакупљају у прољеће и рану јесен, а цијела биљка током цвјетања од јуна до септембра.

Стабљике на којима је папрат се суше у хладовини, на промаји да би биљка остала зелена. Од љековитих састојака има етеричних уља, глицирхин, масне материје, танин, скроб, смолу, шећер, велике количине слузи и сапонине који јој дају слатки укус.

Листови су кожасти и перасти, са дубоко урезаним режњевима који се према врху скраћују.

Слатка папрат је веома је распрострањена. Расте у готово свим шумама Европе груписана на влажним и сеновитим местима где је квалитетна земља, али и на маховином обраслим брдовитим местима, полутрулим пањевима и каменитим обронцима.

Корен је чворноват, дебео, меснат, у почетку слаткастог укуса, док касније постаје опор и горак. Расте на површини земље као пузавица, у дужину до метар. Сакупљен заједно са изданком, прво се очисти, а затим суши на умереној температури. Да би у лечењу испољила пуно дејство, биљка би требало да буде стара најмање четири године. Да би се сачувала на дужи рок, уситњена се пакује у тамне стаклене тегле и добро затвори.

Слатка папрат се у виду чаја користи за лијечење прехладе, кашља, промуклости, алергија, душевних болести. Поспешује апетит, као и излучивање жучи и урина. Поклоници народне медицине је препоручују и за лечење плућа, почетног облика туберкулозе, отечене слезене, тегоба у жучној кеси, болести јетре, желуца и бубрега. Мелем је за ране и испуцалу кожу.

Веома је уважавају и као лијек против реуме, за шта се најчешће препоручује купка. Трудницама се чај од слатке папрати не препоручује јер може да изазове побачај.

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

Алергије - Чај помаже код свих врсте алергија, тврде травари. Спрема се тако што кашику исјецкане слатке папрати прокувате у 200 мл воде, оставите да се мало прохлади, проциједите и по жељи засладите медом. Да би дошло до побољшања, пије се најмање двије недјеље три пута дневно.

Универзални тоник - Не кува се, већ се пуна кашика уситњеног корена потопи у 500 мл воде и остави да одстоји осам часова. Потом се проциједи и течност остави, а процеђени остатак опет попари са врелом водом. Остави да одстоји један сат, поново проциједи и помјеша са течношћу из првог цијеђења. Ова чајна мјешавина се пије полако током дана, у малим гутљајима.

КУПКА ЗА РЕУМУ

Двије шаке свјежих листова папрати се потопе у каду са водом, па лезите ако реуму имате у цијелом тијелу. Након боравка у купки од 20-ак минута, потребно је мировање у кревету. Прије него што легнете, на чаршав ставите суве листове папрати који и тако помажу код реуме и болова у кичми. Да би биљка дјеловала ефикасно, мора чешће да се мијења. Уколико имате реуматске проблеме на рукама и ногама, купку можете да направите у мањој кадици и потопите одређени дио тијела.

Извор: Новости