latinica  ћирилица
18/08/2017 |  18:35 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Гдје је завршила заплијењена дрога вриједна 12 милиона КМ? (ВИДЕО)

Вијест да су у Зеници крајем јула заплијењена 82 килограма хероина, објављена је у свим домаћим и регионалним медијима. Све је на томе и остало, јер надлежни нису испунили обећање и јавност детаљније обавијестили о овој акцији. И даље није познато да ли је неко ухапшен и да ли је дрога намијењена домаћем или европском тржишту? Ријеч је о највећој запљени хероина у БиХ, вриједној 12 милиона марака.
Заплијењена дрога - Фото: РТРС
Заплијењена дрогаФото: РТРС

Из Бугарске, преко Србије, до БиХ - 82 килограма хероина превезена су камионом,који се зауставио тек у кругу једне фирме у Зеници. Тада су на сцену ступили припадници Управе за индиректно опорезивање и открили дрогу вриједну чак 12 милиона марака.

Управа је након тога  позвала службенике СИПЕ, који су извршили узорковање прашкасте материје и потврдили да је ријеч о хероину па је цијели случај предат државној агецији за истраге и заштиту.

Из ове Агенције су нам одговорили да све раде под надзором Тужилаштва БиХ, и да не могу саопштити више информација. И из Тужилаштва БиХ добили смо готово идентичан одговор, уз опаску, да се истрага интензивно води. Ипак, да није баш тако тврди министар безбједности БиХ. Поступајући тужилац је погријешио, каже Драган Мектић, јер је пожурио да нареди претрес.

"Тужилац је дао наредбу да се уђе у претрес, а да се не зна ко стоји иза тога, умјесто да сачека да се око тог пљена појаве људи, они су ушли и на крају је испало да су нашли дрогу у ништа више”, истиче Мектић.

Очигледно, нико није ухапшен. Стручњаци упозоравају да је ријеч о веома организованој криминалној групи која је сигурно већ дуже под лупом. Могуће је да у Тужилаштву и СИПИ не откривају карте како не би упозорили кривце. БиХ је у овом случају вјероватно само транзитна земља, а крајњи циљ су државе западне Европе.

Драгомир Јовичић, професор Факултета за безбједност заштиту у Бањалуци, истиче да када се предмет документује, и оде у процес, јавност треба бити упозната и када се дође до крајњег епилога.

Међутим, управо тајновитост приликом највеће запљене хероина у посљератној БиХ баца сумњу на овај случај. Све указује да су надлежни заказали и да у тишини ваде кестење из ватре. И много организованија и боља тужилаштва и полицијске агенције у другим земљама, хвалили би се плијеном од 12 милиона марака.