latinica  ћирилица
18/08/2017 |  19:26 | Аутор: РТРС

Вучић: Кипарски модел није рјешење за Косово

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да "кипарски модел" није рјешене за Косово јер он значи замрзнут конфликт у наредних 100 или 200 година.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Наши људи воле да чују "Дај нам кипарски, израелско-јордански, Светог Петра модел". Пустите ми моделе, "двије Њемачке", "кипарски..." Па да имамо овакво стање још 200 година. Супер. Онда реците људима да ћемо имати мање ауто-путева - навео је Вучић.

Вучић је изјавио и да кипарски модел неће бити ријешен у наредних 100 година јер је то борба за територију.

- То је замрзнут конфликт, а кад је нешто замрзнуто може да буде и одмрзнуто - рекао је Вучић.

Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић изјавио је у четвртак да је "кипарски модел" за рјешење проблема Косова једини модел који је могуће примијенити, јер је у досадашњој пракси Европске уније постоји такав случај.

- То је једини модел који нас не тјера да признамо независност Косова. Остали приједлози, укључујући и онај који је изнио министар Дачић подразумијевају експлицитно признање независности дијела територије јужно од Ибра. Одвајање дијела Косова не може проћи без уступака, или ће тражити Прешево, Бујановац или признање независности - навео је лидер ГИ СДП.

Према његовим ријечима, "кипарски модел" подразумијева да се Србија прими у Европску унију са неријешеним питањем Косова, а да се за Косово узме третман из Резолуције 12 44, што подразумијева међународну управу све док Албанци не буду спремни да са Владом Србије у одређеном тренутку покрену питање какав је коначни статус Косова.

- Статус који сада имају је нешто што само њима одговара и никоме више - нагласио је Ивановић.

Извор: Б92