latinica  ћирилица
18/08/2017 |  22:46 | Аутор: РТРС

Малинари из Сребренице траже заштиту

Педесетак највећих узгајивача малине из општине Сребреница указали су вечерас на инертан однос заједнице према произвођачима овог воћа и неприхватљиву цијену од 1,9 КМ за килограм малине коју су им понудили власници хладњача.
Берба малине - Фото: РТРС
Берба малинеФото: РТРС

На састанку који је одржан у Сребреници, од ресорног министарства и инспекцијских органа Републике Српске затражено је да заштите узгајиваче малине и изврше контролу рада хладњача.

Произвођачи су позвали надлежне да упореде по којим цијенама власници хладњача плаћају, а по којим извозе малину, те да ли плаћају порезе на профит и да ли приказују промет и количине воћа у хладњачама.

Са циљем даљег успјешнијег рада, заједничког наступа и заштите узгајивача, вечерас је у Сребреници донесен закључак да већ наредне седмице буде реализована иницијатива и одржана оснивачка скупштина удружења произвођача овог воћа из сребреничке општине.

Други закључак је да од ресорног министарства и надлежних органа Српске буде затражено да не дозволе самовољу и монополизам откупљивача, те да се цијена малине гарантује до краја марта.

Малинари су упутили захтјев Скупштини општине Сребреница да приликом најављеног доношења ребаланса буџета за ову годину предвиди дио средстава за накнаду штете малинарима, коју су претрпјели због невремена прошлог прољећа.

Затражено је да општина прогласи малину стратешким производом и да изради нормативна акта којима ће бити дефинисан начин стимулисања и подршке производње.

Цијена малине, према оцјени произвођача, треба да износи три КМ за килограм, што би омогућило позитивно пословање узгајивача јер цијена нижа од наведене доводи до губитака, "кочи" развој малинарства, а многе произвођаче који су се кредитно задужили за подизање малињака доводи у дужничку зависност.

Највећи произвођач малине у овој општини Милан Ђукић из Скелана каже да ће ови захтјеви у понедјељак, 21. августа, бити упућени на адресе надлежних органа и институција од којих малинари траже да их "заштите од алавих откупљивача".

Извор: СРНА