latinica  ћирилица
20/08/2017 |  09:16 | Аутор: РТРС

Корисни трикови: Шта све можете са содом бикарбоном?

Сигурно сте знали за сода бикарбона смирује изиритирани желудац, али она има још јако пуно корисних намјена у кући.

Помоћ за оштећену кожу – Ако желите да олакшате себи бол од опекотине, газу умочите у четири кашичице собе бикарбоне помијешане са водом па ставите на оштећену кожу. Такође, можете направити и купку са содом бикарбоном, а она може помоћи и код свраба.

Прање воћа и поврћа - Да бисте што темељније опрали воће и поврће, можете га умочити у хладну воду помијешану са двије или три кашичице сода бикарбоне. Такође постоји и други начин, а то је да мало соде бикарбоне ставите на сунђер и оперете јабуке од воска којим су премазане.

Омекшавање меса - Тврдо месо које ће бити жилаво кад се испече, прије обраде намажите содом бикарбоном и оставите неколико сати у фрижидеру. Прије печења га само добро исперите.

Освјежење кутије за песак за мачке - Умјесто да трошите новац на освјеживаче, дно кутије поспите содом или је накнадно помијешајте с пијеском. Сода бикарбона ће упити све непријатне мирисе.

Пахуљасти омлет - За пахуљасти омлет какав често виђате у кулинарским емисијама, ево тајне: на три јаја умијешајте пола кашичице сода бикарбоне и резултат ће бити изврстан.

Извор: Б92