latinica  ћирилица
20/08/2017 |  16:07 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

На данашњи дан затворен логор Јадовно

На данашњи дан 1941. године затворен је усташки комплекс логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, који је био претеча озлоглашеног јасеновачког логора, подсјећају из Удружења "Јадовно" Бањалука.
Јадовно-Паг (фото: jadovno.com) -
Јадовно-Паг (фото: jadovno.com)

"Свега око 2.000 преживјелих стигло је 21. августа 1941. преко Јастребарског у Јасеновац", рекао је Срни предсједник овог одружења Душан Басташић.

Басташић подсјећа да су заточеници на жељезничку станицу Јасеновац стигли у 7.00 ујутро, гдје су их личке усташе предале злочинцима из састава 17. усташке сатније.

"Тек након сата претраживања и испитивања, истјерали су их из вагона, сврстали их два по два, повезали жицом и повели према логору, удаљеном од жељезничке станице око пет километара", навео је Басташић.

Он је рекао да је један од преживјелих свједочио да су морали да трче и да су били тучени они који нису могли издржати темпо.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких лорога намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Извор: СРНА