latinica  ћирилица
20/08/2017 |  16:52 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

"Став грађана о сарадњи са НАТО-ом неопходан" (ВИДЕО)

Проблем са књижењем војне имовине и односом према НАТО-у, чини се, биће и наредних дана главна тема у БиХ.
НАТО - Референдум - Фото: РТРС
НАТО - РеферендумФото: РТРС

Док СДА поручује да је пут БиХ у НАТО готова ствар, у СДС-у референдум о том питању сматрају непотребним - предсједник Српске Милорад Додик изричит је - грађане треба питати и они о томе треба да се изјасне, па макар њихов став о уласку у НАТО био и позитиван.

Став грађана о сарадњи са НАТО-ом је неопходан, макар се изјаснили да желе да се БиХ придружи том савезу, каже предсједник Српске, Милорад Додик.

Став предсједника СДС-а, Вукоте Говедарице, да је референдум о том питању непотребан и да увлачи Српску у конфликт, Додик сматра јасним показатељем да Говедарица води политику сервилности Сарајеву, НАТО-у и странцима.

- Очигледно је да је чекао да СДА каже свој став да би он могао да се равна по томе. Жалосно је да они који претендују да воде народ имају тако неутемељена промишљања о политичким стварима. Ради се о имовини која се покушава отети, ради се о правосуђу које је нелегално и не доноси одлуке, каже предсједник Српске.

А СДА је касно јуче, у саопштењу, навела да је БиХ већ аплицирала за чланство у НАТО, и то уз сагласност свих у БиХ, укључујући и Додика и његове кадрове: "БиХ ће постати чланица НАТО савеза без обзира на то шта о томе у овом тренутку мислио Додик. То од њега не зависи. Посебно су недопустиви било какви ентитетски референдуми, јер је приступ НАТО-у прворазредно државно питање, а никако ентитетско."

Недуго након тога изашла је и писана изјава Вукоте Говедарице у коме истиче да, ако већ инсистира на референдуму, Додик треба да сазове посебну сједницу Народне скупштине, да она донесе коначну одлуку.

За Говедарицу, референдум је непотребан: "Ако је реч о непромишљеној изјави, онда Додик треба да зна да је референдум о НАТО -уувлачење Републике Српске у беспотребан конфликт, имајући у виду да је Србија дефинисала војну неутралност која уједно треба да, по овом питању, буде оријентир за Републику Српску."

О референдуму о уласку у НАТО огласило се и удружење "Заветници" из Србије.

Подржавају да се грађани Српске о томе изјасне, али траже да то исто ураде и грађани Србије, не би ли се коначно заузео званичан став о том питању.