latinica  ћирилица
20/08/2017 |  19:04 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Пољопривредници страхују од појаве афлатоксина (ВИДЕО)

Данашње освјежење највише је обрадовало пољопривреднике.
Биљне болести - Фото: РТРС
Биљне болестиФото: РТРС

Након незапмаћене суше, сада страхују и од ширења биљних болести, па и појаве афлатоксина.

Појачана контрола присуства мико-токсина, једна је од најављених мјера Владе за сузбијање штете од суше.

Упркос избору квалитетних сорти и примјени свих агротехничких мјера, принос кукуруза на имању Спасојевића подбациће за најмање 50 одсто.

Биљке су за метар ниже од просјека, клип је неразвијен, а нападају га разне болести.



- Ми имамо проблем већ пар година са овом болести црвенила кукруза. Значи стабло само поцрвени и клип остане да нема ништа, само љуспице, јако ситне. Ове године је и велика најезда бубе златице, тако да су јако оштетиле и коријен и стабло, прича Драган Спасојевић из Голог Брда.

Да би спасили бар дио приноса пољопривредници праве силажу којом ће хранити стоку.

- Кукуруз је у тешком стању. На њега је навалила нека златица, шиљата буба која овдје никад није била виђена, значи појављују се болести, каже Перо Драгојловић из Амајлија.

- Тога се бојимо, и то ће нам направити трошка..Морамо узимати оне премиксе што је против афлатоксина, додаје Милан Чобић из Којчиновца.

Суша погодује развоју афлатоксина, сагласни су стручњаци, истичући да је највећи проблем што се овај токсин преноси у месо и млијеко.

- Афлатоксин уколико се налази у кукурузу, односно у сточној храни, коју стока, првенствено краве, конзумирају, може да се појави послије и у њиховим производима, првенствено у млијеку и месу, појаснила је Радмила Нешковић из Агенције за приужање сутручних сулуга у пољопривреди.

Прије употребе кукуруза требало би провјерити присуство афлатоксина и уколико га има неутралисати штетне посљедице препаратима на бази зеолита.

Осим убрзане исплате подстицаја и обезбјеђивања додатних средстава, у оквиру мјера сузбијања посљедица суше направљен је и програм појачане контроле микотоксина, који ће финансирати Влада Републике Српске.