latinica  ћирилица
21/08/2017 |  08:02 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Прва јавна расправа о Нацрту закона о фонду солидарности

У свих седам градова Републике Српске ове седмице биће одржане јавне расправе о Нацрту закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Прва јавна расправа биће одржана данас у Требињу у Скупштини града у 10.00 часова, сутра у 10.00 часова у Источном Сарајеву у згради Адиминистративног центра Владе Републике Српске, а у Зворнику у 15.00 часова у сали Скупштине града, саопштено је из Бироа предсједника Републике Српске.

У сриједу, 23. августа, слиједи јавна расправа у Бијељини која ће почети у 10.00 часова у сали Скупштине града, те у Добоју у 15.00 часова у Скупштини града.

Расправа ће у бити одржана и у Приједору у четвртак, 24. августа, у 10.00 часова у Скупштини града, а у Бањалуци у петак, 25. августа, у 10.00 часова у згради Градске управе.

У расправи могу учестовати органи јединица локалне самоуправе и представници јавног и политичког живота, грађани, научне и стручне институције.

Нацрт закона објављен је на званичним интернет страницама Народне скупштине Републике Српске и предсједника Републике Српске.

Овим законом предвиђено је формирање фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, јер има веома ријетких малигних обољења дјеце која није могуће адекватно третирати у здравстевим установама Српске, нити у установама са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има посебне уговоре, него само у иностранству.

Наведеним законом требало би бити дефинисано оснивање фонда, његова дјелатност, статус и унутрашња организација, те обезбијеђен начин прикупљања и трошења средстава за лијечење дјеце у иностранству и контрола овог процеса.

Посебан акценат дат је на активности хуманитарног карактера, међу којима су социјално угрожене породице, болесна дјеца, вишечлане породице, породице којима је неко страдао у одбрамбено-отаџбинском рату, те донаторске вечери у којима је прикупљено пет милиона КМ.

Предвиђено је неколико извора финансирања, а то је посебан допринос од 0,25 одсто нето плате запослених радника на добровољној бази, затим допринос Савеза општина и градова, те донације предузећа, организација и појединца.

Извор: СРНА