latinica  ћирилица
21/08/2017 |  11:57 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Брнабић: Озбиљни разлози за повлачење особља Амбасаде Србије у Скопљу

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је о одлуци да буде повучено особље амбасаде Србије у Македонији разговарала са министром спољних послова Ивицом Дачићем и предсједником Србије Александром Вучићем.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

"Имала сам јутрос састанак са Дачићем и консултације са председником Србије, јер се не ради о малој ствари" - рекла је Ана Брнабић новинарима у Београду. Она није хтјела ништа више да каже већ је замолила новинаре да сачекају саопштење које би требало да буде објављено око 12 часова.

Сви запослени у Амбасади Србије у Скопљу повучени су на хитне консултације у Београд. Према информацијама телевизије Телма, српска амбасада је, позивајући се на Женевску конвенцију, замолила македонске власти да појачају безбједност Амбасаде Србије у Скопљу. Према посљедњим извјештајима из Скопља, Амбасаду Србије сада обезбјеђују македонске снаге безбједности.

Македонија је саопштила да још нема званичну информацију из Београда због чега је Србија повукла све дипломате и запослене из Амбасаде у Скопљу, а, према незваничној, ријеч је о томе да је Београд сазнао да ће Македонија предложити гласање о уласку самопроглашеног Косова у УНЕСКО.

Македонска агенција Макфакс повлачење српских дипломата доводи у вези са гласањем за пријем самопроглашеног Косова у УНЕСКО и изјавама шефа дипломатије Србије Ивице Дачића да ће Београд узвратити на евентуалну подршку Скопља уласку Приштине у УНЕСКО, те преистиптати уставни назив те бивше југословенске републике.

Извори ове агенције наводе да званични Београд посједује информацију да ће Македонија предложити као тачку дневног реда улазак самопроглашеног Косова у Унеско.

Извор: РТС - СРНА